Prva demokratična sprememba gruzinskega režima

Zmagovalka parlamentarnih volitev je opozicijska koalicija Gruzinske sanje, ki jo vodi milijarder Bidzina Ivanišvili.

Objavljeno
02. oktober 2012 22.13
GEORGIA-VOTE
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - Po četrtini preštetih glasov so skrivnostnemu milijarderju Ivanišviliju in njegovi koaliciji namerili 53,19 odstotka glasov, vladajočemu Združenemu narodnemu gibanju predsednika Mihaila Saakašvilija pa 41,51 odstotka.

Saakašvili je priznal poraz, s čimer je pripomogel k prvi demokratični spremembi režima v samostojni Gruziji, ki je v kratki zgodovini doživela gospodarski zlom, državljansko vojno, dve revoluciji ter petdnevno vojno s sosednjo Rusijo. Turbulentna je bila tudi Saakašvilijeva vladavina, ki se nepreklicno končuje. Njegova računica se ni iztekla po predvidevanjih, zaradi česar se po izteku predsedniškega mandata prihodnje leto ne bo mogel avtomatično preseliti na položaj premiera, ki bo zaradi ustavnih sprememb postal celo najpomembnejši človek v državi. »Ni dvoma, da imajo Gruzinske sanje večino. Kot opozicijska sila se bomo borili za prihodnost naše države,« je Saakašvili priznal poraz v dramatičnem televizijskem nagovoru.

Na koncu je vendarle dokazal, da je demokrat, kar ni bilo vedno očitno, čeprav se lahko pohvali z odličnimi odnosi z EU in ZDA. Priznavajo mu uspehe na gospodarskem področju ter v boju proti korupciji, največ kritik pa je bil deležen zaradi nasilnega obračuna z opozicijskimi protestniki leta 2007 ter zaradi vojne v separatističnih enklavah Južni Osetiji in Abhaziji z najhujšo sovražnico Rusijo.

Politik zaradi domovine

Glavnega tekmeca Ivanišvilija je Saakašvili v predvolilni kampanji označil za lutko Rusije, a se mu to ni obrestovalo. »Zmagali smo! Gruzinski narod je zmagal!« je Ivanišvili razglasil zmago že po objavi rezultatov vzporednih volitev. »Tega nisem pričakovala. Prepričana sem, da se bo vse spremenilo na bolje,« je komentirala Maja Asanidze. Z njo je Gruzinske sanje sanjalo na tisoče ljudi, ki so se v spontanem slavju zgrnili na ulice Tbilisija in rajali do zgodnjih jutranjih ur.

»Pri 56 letih je težko postati politik. To nisem jaz, vendar bom to postal zaradi domovine,« je Ivanišvili napovedal, da je pripravljen prevzeti položaj premiera, vendar samo za dve leti, nato pa bo položaj prepustil profesionalnemu politiku. Pred tem mora pridobiti gruzinsko državljanstvo, ki mu je bilo odvzeto z napovedjo o vstopu v politiko.

Gospodarska komponenta

Poslovnež, ki je obogatel s posli v Rusiji, kjer je imel v lasti banko in kmetijsko podjetje, je kariero začel kot prodajalec računalnikov. Zaradi obtožb o ruskih poslih se je odločil za prodajo podjetij v Rusiji, v predvolilnem programu pa poudarjal zlasti gospodarsko komponento. Zagon gospodarstva bi spodbujal z odstranjevanjem birokratskih ovir, razbijanjem monopolov in privabljanjem tujih investitorjev ter ugodnimi krediti lastne investicijske banke.

Tako kot Saakašvili podpira približevanje Evropski uniji in Natu, hkrati pa poudarja, da bo precej bolj uspešen pri gradnji mostov z Rusijo, ki so bili dokončno porušeni med petdnevno vojno pred štirimi leti. Od takrat so diplomatski odnosi med državama zamrznjeni.