Prva iranska nuklearka do septembra

Rusija je zagotovila, da bo pravočasno zaključila gradnjo prve jedrske elektrarne v Bušerju na jugu Irana, ki naj bi tako začela delovati že septembra letos.

Objavljeno
28. januar 2007 18.58
Mahmud Ahmadinedžad na obisku pri Igorju Ivanovu
Teheran - Vodja ruskega sveta za nacionalno varnost Igor Ivanov je po današnjem srečanju z iranskim zunanjim ministrom Manušerjem Motakijem v Teheranu zatrdil, da bo Rusija pravočasno zaključila gradnjo prve jedrske elektrarne v Iranu. Elektrarna v Bušerju na jugu Irana naj bi tako po Ivanovovih besedah začela delovati že septembra letos, kot sta se državi dogovorili pred štirimi meseci.

Rusija podpira pravico Irana do uporabe jedrske energije v miroljubne namene, kljub temu pa je podprla resolucijo Varnostnega sveta ZN, s katero so decembra lani uvedli sankcije proti iranskemu jedrskemu in raketnemu programu, ker ni ustavil bogatenja urana.

Nejasnosti glede bogatenja urana

Medtem so iz Teherana prišle nasprotujoče si vesti o tem, da naj bi Iran začel nameščanje 3000 centrifug za bogatenje urana. Vodja parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in nacionalno varnost Alaedin Borudžerdi je v soboto dejal, da v jedrskem reaktorju v Natancu nameščajo 3000 centrifug, kar pa je vodja tiskovnega urada agencija za jedrsko energijo Hosein Simogh še isti dan zanikal.

Iranski predstavniki so sicer že novembra lani napovedovali, da bodo za bogatenje urana v Natancu do marca letos namestili novih 3000 centrifug. Diplomatski viri Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) pa so v petek dejali, da je Teheran agencijo neuradno obvestil, da bo z nameščanjem teh centrifug začel prihodnji mesec.

Ivanov, ki je na pogovore o iranskem jedrskem programu v Teheran prispel danes, se bo v nadaljevanju svojega obiska sestal tudi s predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom ter iranskim kolegom Alijem Laridžanijem, ki je pristojen za pogajanja o iranskem jedrskem programu.