»Prva kitajska letalonosilka je od danes v uporabi«

Tristo metrov dolgo nekdanjo sovjetsko letalonosilko je Kitajska odkupila od Ukrajine.

Objavljeno
25. september 2012 16.44
CHINA-JAPAN/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Peking - Prva kitajska letalonosilka je od danes v uporabi, je sporočilo obrambno ministrstvo v Pekingu. Tristo metrov dolgo nekdanjo sovjetsko letalonosilko, ki jo je Kitajska odkupila od Ukrajine, so poimenovali Liaoning po provinci na severovzhodu države, kjer se v mestu Dalian nahaja tudi glavno pristanišče kitajske mornarice.

Kitajska je zadnja stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov, ki se je opremila z letalonosilko, nova pridobitev pa govori o vse večji gospodarski, politični in vojaški moči azijske velesile.

Letalonosilka, ki je imela pred poimenovanjem zgolj oznako »številka 16«, je bila temeljito obnovljena in je od avgusta 2011 opravila vrsto testnih plovb.

Kot so danes po pisanju Slovenske tiskovne agencije poudarili na kitajskem obrambnem ministrstvu, bo uporaba letalonosilke pomembno prispevala k povečanju bojnih zmogljivosti kitajske mornarice. Ladja bo učinkovito sredstvo za »zaščito interesov državne suverenosti, varnosti in razvoja ter napredovanja svetovnega miru in skupnega razvoja«.

Letalonosilka bo po navedbah ministrstva tudi povečala kitajske zmogljivosti obrambe in »sodelovanja na odprtem morju pri soočanju z netradicionalnimi varnostnimi grožnjami«.

Kitajska mornarica letalonosilko prevzema v času napetosti z Japonsko zaradi spornega otočja v Vzhodnokitajskem morju ter Vietnamom in Filipini zaradi otokov v Južnokitajskem morju.

Peking je ves čas zagotavljal, da ladja ne predstavlja nikakršne grožnje za sosednje države, saj da jo bo mornarica uporabljala predvsem za urjenje in raziskovanje.

Kljub zagotovilom je nelagodje sosednjih držav ob naraščajoči kitajski vojaški moči očitno, zlasti na Japonskem in v ZDA, kjer so Peking pozvali, naj pojasni, zakaj potrebuje letalonosilko. Ameriška mornarica ima sicer na razpolago 11 letalonosilk.