Prva osumljenca vojnih zločinov v Darfurju

Sudanski minister za humanitarne zadeve Ahmeda Mohameda Haruna, ki je bil pred tem odgovoren za darfursko regijo, in voditelj milice džandžavid Alija Košeiba sta osumljena zločinov v Darfurju.

Objavljeno
27. februar 2007 16.34
Sudanski uporniki v Darfurju iz skupine Gibanje za pravico in enakost
Haag - Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luis Moreno Ocampo je danes kot prva osumljenca za vojne zločine v zahodni sudanski pokrajini Darfur imenoval sudanskega ministra za humanitarne zadeve Ahmeda Mohameda Haruna, ki je bil pred tem odgovoren za darfursko regijo, in voditelja milice džandžavid Alija Košeiba. Omenjena naj bi po tožilčevih besedah "skupaj zagrešila zločine proti civilnemu prebivalstvu v Darfurju".

Moreno Ocampo je dejal, da obstajajo "utemeljeni razlogi", da bi lahko moška obtožili dejanj vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v 51 točkah, vključno z umorom, posilstvom in mučenjem, storjenimi med avgustom 2003 in marcem 2004 v krajih na zahodu Darfurja. Po predstavitvi dokazov bodo sodniki ICC odločili, ali obstaja dovolj razlogov za izdajo mednarodnih zapornih nalogov.

Sudan osumljencev ne bo predal na sojenje

Sudanski pravosodni minister Mohamed Ali al Mardi je Ocampove trditve že zavrnil in dejal, da Sudan osumljencev ne bo predal na sojenje. "Nas ne zanima, niti ne sprejemamo tega, za kar se je odločil tožilec ICC," je dejal. "Naše stališče (glede izročanja kateregakoli obtoženca) ostaja enako," je še dodal. Sudan je sicer že večkrat dejal, da ne bo spoštoval obtožb s strani ICC, poleg tega pa tudi ni podpisnik konvencije, s katero je bilo sodišče ustanovljeno.

Preiskava Morena Ocampa je bila osredotočena na vrsto incidentov v letih 2003 in 2004, ko naj bi bili v Darfurju zagrešeni najhujši zločini. "Moj urad ne more preiskati vseh več sto domnevnih zločinov in preganjati vseh domnevnih storilcev," je dejal sredi decembra lani in dodal, da se je zato "osredotočil na najresnejše incidente in posameznike z največjo odgovornostjo za te incidente". V okviru preiskave so opravili več kot 170 misij v 17 državah, opravili pogovore z več sto možnimi pričami in pridobili izjave več kot sto uradnih prič, je pojasnil Ocampo.

Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo v Darfurju ubitih okoli 200.000 ljudi, še okoli 2,5 milijonov jih je moralo zapustiti svoje domove. ZDA so represijo uradnega Kartuma v Darfurju označili za genocid.