Prva znamenja odjuge

Od včeraj se v zimbabvejski prestolnici Harare mudi prva visoka delegacija Evropske unije po letu 2002, ko je Unija zaradi grobega kratenja človekovih pravic in lažiranih volitev uvedla sankcije zoper zimbabvejsko politično elito.

Objavljeno
12. september 2009 12.44
Matija Grah
Matija Grah
Od včeraj se v zimbabvejski prestolnici Harare mudi prva visoka delegacija Evropske unije po letu 2002, ko je Unija zaradi grobega kratenja človekovih pravic in lažiranih volitev uvedla sankcije zoper zimbabvejsko politično elito. Na pogovorih s predsednikom države Robertom Mugabejem in premierom Morganom Tsvangiraijem bodo predstavniki EU poskušali določiti pogoje za odpravo sankcij in polno vključitev Zimbabveja v mednarodno skupnost. K preklicu sankcij so ta teden na srečanju v Kinšasi pozvale tudi države Južnoafriške razvojne skupnosti (SADC).

Srečanje, ki se ga v imenu EU udeležujejo evropski komisar za razvoj in človekoljubno pomoč Karel De Gucht, švedska ministrica za mednarodno razvojno pomoč Gunilla Carlsson in predstavnik Španije, države, ki bo 1. januarja prevzela predsedovanje Uniji, je prvi korak k odmrznitvi odnosov med Evropsko unijo in Zimbabvejem, potem ko je septembra lani Robert Mugabe privolil v sestavo vlade narodne enotnosti, ki jo vodi njegov dolgoletni politični nasprotnik Morgan Tsvangirai.

 

Sankcije, ki jih je uvedla EU, ob njej pa tudi nekatere druge države, kakor na primer ZDA, Kanada ali Avstralija, zadevajo predvsem nekaj več kot 200 predstavnikov zimbabvejske politične in poslovne elite, ki nimajo vstopa v Unijo in katerih premoženje v tujini je zamrznjeno. Prepoved vstopa v EU velja tudi za samega predsednika Zimbabveja Roberta Mugabeja. Zamrznjeno je tudi premoženje okoli 40 podjetij, za katera se domneva, da so povezana z Mugabejevo stranko ZANU-PF.

 

Po besedah komisarja Karla De Guchta je EU pripravljena na naglo normalizacijo odnosov in na popolno obnovitev sodelovanja z Zimbabvejem, ki je zdaj omejeno na humanitarno pomoč. Vendar od zimbabvejske vlade v zameno pričakuje, da bo v celoti uresničila svoj vladni program.

 

Morebitna normalizacija odnosov je hkrati vprašanje, do katerega znotraj EU ni enotnega stališča, saj so mnenja članic o tem, ali je Mugabe iskreno pripravljen deliti oblast ali pa mu gre zgolj za čimprejšnjo odpravo sankcij, še vedno različna. Predstavniki Gibanja za demokratično spremembo, ki ga vodi Morgan Tsvangirai, se tako še vedno pritožujejo, da so izpostavljeni nasilju pripadnikov varnostnih sil, ki so zvesti Mugabeju.

 

Premier Tsvangirai se zavzema za to, da bi umik sankcij povezali z uresničitvijo lani sklenjenega dogovora o delitvi oblasti med njim in Mugabejem, in zdi se, da je takšno tudi stališče EU. V nasprotju s tem je Južnoafriška razvojna skupnost (SADC), regionalna organizacija petnajstih držav afriškega juga, sredi tega tedna na srečanju v Kinšasi pozvala mednarodno skupnost k takojšnji in brezpogojni ukinitvi sankcij.

 

Iz sobotne tiskane izdaje Dela