Prve kršitve premirja

Kljub nedeljskemu dogovoru o premirju med Hamasom in Fatahom so privrženci prvega v Gazi ugrabili polkovnika varnostnih sil iz vrst Fataha.

Objavljeno
18. december 2006 21.41
Pripadniki Fataha
Gaza/Ramala/Jeruzalem - Predstavniki palestinskega vladajočega gibanja Hamas in gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa so v nedeljo zvečer dosegli dogovor o prekinitvi ognja, s čimer naj bi ustavili naraščanje napetosti in spopade med gibanjema, ki so izbruhnili po sobotni napovedi Abasa o razpisu predčasnih parlamentarnih in predsedniških volitev. Kljub dogovoru je že ponoči prišlo do prvih kršitev prekinitve ognja.

Ugrabljeni polkovnik

Privrženci Hamasa v Gazi so namreč po besedah predstavnika Fataha Tavika Abu Huse pozno v nedeljo ugrabili in nato ubili člana Fataha, polkovnika varnostnih sil. Po besedah Huse je prišlo tudi do topniškega napada na Abasove predsedniške urade.

Pozno minulo noč se je nadaljevalo tudi obstreljevanje v bližini bolnišnice Šifa v Gazi. V teh napadih so bili po navedbah palestinskega varnostnega vira ranjeni trije ljudje. Razmere so se sicer zjutraj umirile.

Dogovor o prekinitvi ognja, ki sta ga sprti strani sklenili potem, ko so v spopadih med privrženci gibanja na območju Gaze umrli trije ljudje, več deset pa jih je bilo ranjenih, je davi nekaj po polnoči na novinarski konferenci sporočil vodja palestinskega visokega odbora, ki zastopa vse oborožene skupine, Ibrahim Abu Nadža. Poudaril je, da "ne bo milosti" za tiste, ki bodo prekinitev ognja kršili, napovedal pa tudi oblikovanje odbora, ki bo preiskal spopade.

Dogovor sta potrdila tako predstavnik Hamasa Husa kot Fataha Ismail Radvan, ki pa sta njegovo uradno predstavitev na novinarski konferenci bojkotirala. Husa je že pred predstavitvijo dogovora pojasnil, da se novinarske konference ne bo udeležil zaradi kršitev prekinitve ognja.

Husa je sicer še pojasnil, da v nedeljo doseženi dogovor predvideva prekinitev ognja, prepoved gibanja oboroženih mož na ulicah, ponovno odprtje koordinacijskega urada med Fatahom in Hamasom ter privedbo odgovornih za napade, ki so terjali žrtve, pred roko pravice.

Radvan pa je poudaril, da dogovor določa, "da se oboroženi moški ne smejo več gibati po ulicah". Dejal je tudi, da sta se gibanji dogovorili, da bosta nadaljevali pogovore o oblikovanje vlade narodne enotnosti, izpustili ugrabljene in odpravili blokado ministrstev.

Dogovor med Hamasom in Fatahom so izpogajale manjše skrajne skupine Islamski džihad, Demokratična fronta za osvoboditev Palestine in Ljudska fronta za osvoboditev Palestine.

Poulično streljanje v Gazi

Skupina moških, domnevno članov oboroženega krila Hamasa, je po trditvah prič, danes streljala na pripadnike Fataha, pri čemer je bil en ubit, pet pa ranjenih. Prekinitev ognja so sicer razen manjših kršitev danes spoštovali. V Gazi so v skladu s prekinitvijo ognja oboroženi pripadniki obeh gibanj vidno zmanjšali navzočnost na ulicah, le predsedniška garda je ohranila ovire na vpadnicah v smeri urada in rezidence Abasa v mestu Gaza, kjer je v nedeljo prišlo do spopadov. V eni od četrti mesta Gaza so dopoldne poročali o obstreljevanju, a poročil o žrtvah ni bilo. Kakih devet pripadnikov Fataha in Hamasa pa naj bi ugrabili tekom dneva v različnih delih območja Gaze.

Abasov sestanek z britanskim premierjem


Palestinski predsednik Mahmud Abasa se je danes v Ramali sešel z britanskim premierom Tonyjem Blairom. Abas je ob tem potrdil svojo odločenost, da bo izvedel predčasne volitve.
"Ničesar ni videti, kar bi nas lahko ustavilo, " je na skupni novinarski konferenci z Blairom v Ramali izjavil Abas. Blair je Abasovo odločitev pozdravil in pozval k mednarodni podpori palestinskega predsednika. Menil je še, da bodo prihodnji tedni za Bližnji vzhod ključni.

Blair je obljubil, da bo v prihodnjih tednih storil vse, kar je v njegovi moči, da bi pridobil podporo za Abasa in Palestince. Pozval je še k novim prizadevanjem za olajšanje težav zaradi sankcij, ki so jih proti palestinskim oblastem uvedli po zmagi Hamasa na januarskih parlamentarnih volitvah. "Vaši ljudje trpijo. Ne želimo, da bi karkoli stalo na poti pomoči za palestinsko ljudstvo," je dejal.

K pomoči pri končanju mednarodne blokade Palestincev je Blaira pozval Abas. "Premieru smo povedali, kako pomembna so prizadevanja za končanje gospodarske blokade, ponovno odprtje prehodov, osvoboditev palestinskih zapornikov, vključno z ministri, poslanci in uradniki ter ustavitev širjenja naselbin in zidu," je povedal Abas.

V zvezi s krizo med njegovim gibanjem Fatah in Hamasom pa je Abas še dejal, da bi radi preizkusili voljo palestinskega ljudstva oz. "ali še vedno zaupajo ljudem, ki so jih izbrali". Ob tem je sicer dodal, da ostaja zavezan oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Olmertova podpora Abasu

V Jeruzalemu je izraelski premier Ehud Olmert poudaril, da je treba podpreti palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in zmerne politične sile v Palestini. Olmert je izrazil upanje v njuno skorajšnje srečanje. Olmert je izjavil, da je Izrael pripravljen sprostiti del zaseženih palestinskih sredstev v človekoljubne namene, zavrnil pa možnost večjega prenosa teh sredstev palestinski vladi pod vodstvom Hamasa.

Abas je odgovoril, da se je pripravljen srečati z Olmertom v upanju za obnovo miru. Izrazil je tudi željo, da bi Izrael izpustil več palestinskih zapornikov, vključno s palestinskim vodjo Marvanom Bargutijem.

Olmert je na skupni novinarski konferenci z Blairom dejal, da izpustitev Bargutija, ki prestaja pet dosmrtnih zaporni kazni, ni na dnevnem redu. Napovedal pa je oblikovanje izraelsko-palestinske komisije, ki bi v prihodnjih dneh začela pogovore o zapornikih. Izrael je sicer doslej napredek glede tega vprašanja pogojeval z izpustitvijo izraelskega vojaka, ki so ga junija prijeli pripadniki oboroženega krila Hamasa.

Izrael je zadržal za več sto milijonov dolarjev davkov, ki jih pobira za palestinske avtonomne oblasti, odkar je januarja na parlamentarnih volitvah zmagal Hamas.