Prvi neposredni dialog uspešen

Po dvodnevnih bruseljskih pogovorih med Beogradom in Prištino je visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton poudarila, da je reševanje problemov z dialogom evropska pot, sodelovanje med Srbijo in Kosovom pa bo obe državi približala Evropski uniji.

Objavljeno
09. marec 2011 22.15
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Politični direktor srbskega zunanjega ministrstva Borko Stefanović je dejal, da imata strani prvič po mnogih letih priložnost, da se pogajata iz oči v oči, in da so na mizo že padli nekateri konstruktivni predlogi. Podpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri je izrazila pričakovanje, da bodo pogovori rešili težave, s katerimi se vsak dan srečujejo tako kosovski Albanci kot Srbi.

Borko Stefanović je na vprašanje, ali so v okviru dialoga govorili tudi o statusu Kosova, katerega neodvisnosti Srbija ne priznava, odgovoril, da je status v vsem, vendar dialog od nobene strani ne zahteva, da se odpove svojim stališčem glede statusa. Po njegovih besedah so pogovori potekali o vprašanju katastra, letalskega prometa, telekomunikacij in o obliki carinskih pečatov ter o predsedovanju Cefti. Izrazil je zadovoljstvo, ker so nekatera odprta vprašanja pred rešitvijo. Prvi sestanek je bil priložnost za medsebojno spoznavanje obeh pogajalskih delegacij in za vzpostavitev zaupanja. Sklenil je z besedami, da je kosovska stran poskušala vsiliti lastno razlago polpretekle zgodovine, česar srbska stran ni dovolila.

Edita Tahiri je izjavila, da so pogovori potekali zelo dobro, glede na konstruktivnost obeh strani pa optimistično pričakuje, da bodo rezultati dialoga pozitivni. Kot je navedla, si kosovska stran resnično prizadeva, da bi prispevala svoj delež k zmanjšanju razlik med državama o praktičnih vprašanjih. Poudarila je, da gre za tehnični dialog, kar bo tudi ostal, v središču pogovorov pa so bila vprašanja regionalnega sodelovanja in svobode gibanja. Po njenem je vprašanje statusa Kosova rešeno; dodala je, da bo morda tudi Srbija nekoč priznala realnost neodvisnosti Kosova. Tahirijeva ni komentirala dejstva, da je kosovska delegacija prišla v Bruselj brez uradnih smernic, glede na to, da bo kosovska skupščina danes znova razpravljala o resoluciji o pogajanjih.

Namestnik ameriške državne sekretarke Thomas Countryman je ocenil, da politiki in mediji v Beogradu in Prištini poveličujejo pomen dialoga, pri čemer je poudaril, da ne gre za pogajanja. Countryman je še opozoril, da nihče ne more trditi, da med pogovori ne bo govora o statusu Kosova, ker se nanj nanaša dejanska rešitev številnih vprašanj. Na koncu je ponovil, da je za ZDA status Kosova zaprto poglavje.

Vladne stranke so začetek dialoga označile kot dober, radikalci pa so ga označili kot veliko farso. Sodeč po prvih odzivih v Prištini prevladuje bojazen, da bo proces potekal v škodo kosovskih Albancev. Prištinski publicist Veton Surroi je izjavil, da bo Srbija na koncu procesa dobila status kandidatke, ni pa jasno, kaj bo dobilo Kosovo. Po mnenju opozicije bodo pogovori, ki so se začeli brez minimalnega soglasja kosovskih političnih sil, slabo vplivali na varnost in krhko demokracijo na Kosovu.