Prvi obtoženec v Guantanamu priznal krivdo

V Guantanamu se je pred vojaškim sodiščem začel postopek proti terorističnem osumljencu Avstralcu Davidu Hicksu, ki je priznal krivdo za materialno podporo teroristom.

Objavljeno
27. marec 2007 10.54
David Hicks
New York - V ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi, ki služi tudi kot zapor za okoli 385 terorističnih osumljencev, se je v ponedeljek začel prvi postopek pred vojaškimi sodišči, katerih ustavnost je bila vedno pod vprašajem. Prvi teroristični osumljenec, ki je stopil pred vojaško komisijo, 31-letni Avstralec David Hicks je v ponedeljek priznal krivdo za materialno podporo teroristom.

Postopek se bo nadaljeval danes, ko naj bi bile znane tudi podrobnosti dogovora o priznanju, po katerem bo Hicks najverjetneje prejel nižjo kazen, kot bi jo dobil v primeru obsodbe. Hicks naj bi se v Afganistanu udeležil urjenja v terorističnih oporiščih Al Kaide in se nato nekaj časa tudi boril na strani talibanov v času ameriškega napada na Afganistan po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Med drugim naj bi se tudi srečal z vodjo Al Kaide Osamo bin Ladnom in se leta 1999 udeležil vojne na Kosovu na strani Albancev. Hicks je na prvem zaslišanju pred začetkom procesa predsedniku komisije, polkovniku Ralphu Kohlmanu dejal, da je zadovoljen s svojo odvetniško ekipo, bi pa potreboval več odvetnikov za učinkovitejšo obrambo.

Hicksu grozi dosmrtna ječa


Hicks je čakal na sojenje od januarja 2002, ko so ga zajeli v Afganistanu. Sojenje bi se moralo začeti že leta 2005, vendar je vrhovno sodišče ZDA vojaške komisije razglasilo za neustavne, ker so bila pravila malce preveč nagnjena v korist tožilstvu, sodišča pa niso imela zakonske podlage. Kongres je nato sprejel zakon s potrditvijo novih pravil, ki doslej še niso padla na sodiščih in procesi se lahko začnejo.

Hicks je bil v Avstraliji kavboj, denar pa si je služil tudi z odiranjem kengurujev. Pred nastopom na sodišču si je obril brado, vendar pa ne tudi dolgih las, s katerimi si pomaga pred neprestano svetlobo v njegovi celici. Njegov avstralski odvetnik David McLeod je novinarjem še pred priznanjem krivde povedal, da se o tem pogajajo s tožilstvom, saj gre za to, ali bo vztrajal pri nedolžnosti in ostal v Guantanamu za nedoločen čas, ali pa bo skušal čimprej priti iz zapora. Obstaja možnost, da kazen odsluži tudi v Avstraliji. V primeru obsodbe bi mu grozila dosmrtna ječa.

Tožilstvo je nameravalo dokazati, da je Hicks podpiral teroriste, McLeod pa je dejal, da se njegova stranka zaveda, da so pravila igre takšna, da bo težko prišel do oprostilne sodbe. Tožilstvo upa, da bodo s postopkom proti Hicksu in okoli 80 zapornikom v Guantanamu svetu dokazali, da ima napačne predstave o Guantanamu in vojaških komisijah. Oboje je v svetu naletelo na veliko kritik in celo novi obrambni minister ZDA Robert Gates je ob nastopu položaja predlagal zaprtje Guantanama, vendar je iz Bele hiše dobil sporočilo, da se to ne bo zgodilo.