Prvi smrtni primer nove gripe na Kitajskem

Kitajska je v torek ugotovila prvo smrtno žrtev nove gripe, umrlo je 18-letno dekle. Doslej je bilo z virusom A (H1N1) okuženih 21.453 ljudi, trinajst od teh je hudo bolnih.

Objavljeno
06. oktober 2009 20.04
Zorana Baković
Zorana Baković
Peking - Kitajska je v torek ugotovila prvo smrtno žrtev nove gripe. Doslej je bilo z virusom A (H1N1) okuženih 21.453 ljudi, trinajst od teh je hudo bolnih.

Državna tiskovna agencija Xinhua je sporočila, da je umrlo 18-letno dekle v Lhasi, glavnem mestu avtonomne pokrajine Tibet. V kratki novici je samo poudarjeno, da je bolnica umrla potem, »ko so bili vsi poskusi, da bi ji rešili življenje, neuspešni«. Tukajšnji strokovnjaki so že prej opozorili, da bo zdravljenje nove gripe najtežje v visokih regijah, kjer je zrak tako ali tako redek in reven s kisikom.

 

Kitajska je prejšnji teden, potem ko so učenci začeli zbolevati za novo gripo, zaprla nekaj šol in ukrenila vse potrebno za higiensko zaščito pred začetkom dvojnega paznika - državnega praznika 1. oktobra in praznika sredine jeseni, ki so ga Kitajci praznovali v soboto. Kitajci imajo zdaj ves teden prosto in na desetine milijonov se jih je odpravilo na pot, kar je takoj povečalo možnost za širjenje bolezni.

 

Kitajski farmacevtski velikani so že začeli izdelovati cepivo proti virusu A(H1N1), a bodo količine, ki jih zmorejo izdelati do konca leta, zadostovale samo za pet odstotkov prebivalcev. Prejšnji četrtek so bili udeleženci velike vojaške parade prvi, ki so jih cepili, zdaj pa bodo imeli prednost otroci, zdravstveni delavci, nosečnice in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.

 

Po epidemiji sarsa (netipične pljučnice) pred skoraj šestimi leti so tukajšnje oblasti ugotovile, da virusi najbolj ogrožajo varnost države. Zato so pred mrzlim letnim časom, ko se bo nova gripa laže širila, ukrenile vse potrebno, da bi to kar najbolj preprečile. Javnost ni zvedela, ali je prva žrtev tibetanske ali hanske narodnosti, saj gre očitno za občutljivo vprašanje. Na Kitajskem je zdravstveno zavarovanih manj kot tretjina prebivalcev, a ker so virusi takšna grožnja varnosti Kitajske, država vsem zagotavlja brezplačno zdravljenje.