Prvi v vrsti septembrskih protestov

Prvega izmed sedmih protestov, ki jih je v Vinkovcih zaradi vladnih protikriznih ukrepov organiziralo Hrvaško združenje sindikatov, se je udeležilo med 150 in 200 ljudi. Zaključni protest bo 15. septembra v Zagrebu.

Objavljeno
09. september 2009 15.37
Sobota: V hrvaškem glavnem mestu so v organizaciji petih hrvaških sindikatov potekali protesti. Po podatkih sindikatov naj bi se protesta kljub dežju udeležilo okoli 50.000 ljudi.
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Zagreb - Prvega izmed sedmih protestov, ki jih je danes v Vinkovcih zaradi vladnih protikriznih ukrepov organiziralo Hrvaško združenje sindikatov (Hus), se je udeležilo med 150 in 200 oseb. Protestov niso podprli ostali sindikati niti ostala združenja državljanov, ker so ocenili, da je Hus "vladni trojanski konj".

Predsednik Husa Ozren Matijašević je pred današnjim protestom, ki naj bi mu sledilo še šest v drugih večjih hrvaških mestih, dejal, da zahtevajo umik dodatnega vladnega davka na vse mesečne prihodke in vrnitev DDV s 23 na 22 odstotkov, tako kot ničlo stopnjo DDV za temeljna živila, zmanjšanje javne porabe, ter nujni obračun s kriminalom in korupcijo.

Matijašević je za današnji slab odziv na proteste obtožil pripadnike vladajoče HDZ, ki naj bi, po njegovih besedah, v torek obiskali vasi okrog Vinkovcev in govorili, da današnjih protestov ne bo, je poročal Večernji list na svoji spletni strani. Hus je po četrti največji sindikat na Hrvaškem, ki ima približno 50.000 članov.

Delovni naslov Husovih septembrskih protestov je Za pravno in moralno Hrvaško, za četrtek pa so napovedani v Osijeku, v petek v Šibeniku, soboto v Pulju in na Reki, v ponedeljek v Splitu, medtem ko bo zaključni protest 15. septembra v Zagrebu.

Največji hrvaški sindikati so bili presenečeni z odločitvijo Husa o samostojni organizaciji septembrskih protestov, posebej zaradi tega, ker so jih večinoma organizirali med delovniki. Namreč, med vodilnim sindikalnimi organizacijami je prevladovalo mnenje, da je treba organizirati množične proteste eno izmed oktobrskih sobot v Zagrebu, in sicer potem, ko bo znan vladni načrt proračuna za prihodnje leto. Medtem pa je udeležbo na Husovih protestih v ponedeljek zavrnila tudi Neodvisna študentska pobuda.