Prvo uradno srečanje Abasa in Olmerta

Palestinski predsednik Mahmud Abas in izraelski premier Ehud Olmert sta se v Jeruzalemu sešla na prvem uradnem srečanju po tem, ko je Olmert marca lani zasedel mesto izraelskega premiera.

Objavljeno
23. december 2006 20.28
Srečanje Abasa in Olmerta
Jeruzalem - Palestinski predsednik Mahmud Abas in izraelski premier Ehud Olmert sta se v Jeruzalemu sešla na prvem uradnem srečanju po tem, ko je Olmert marca lani zasedel mesto izraelskega premiera. Kot je pred začetkom srečanja dejal neimenovani predstavnik izraelske vlade, naj bi bil Olmert pripravljen na "nekaj izrazov dobre volje, s katerimi bi lahko okrepil zmernejše palestinske elemente".

Abas se kot palestinski predsednik in vodja gibanja Fatah v zadnjem času sooča z valom nasilja med pripadniki Fataha in pripadniki vladajočega palestinskega gibanja Hamas, ki so ga pretekli teden sprožile njegove napovedi predčasnih parlamentarnih in predsedniških volitev.

Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat je medtem poskušal znižati pričakovanja glede izida srečanja med Abasom in Olmertom. Kot je povedal, sta strani v dogovorih za srečanje dosegli napredek, vendar bo to le "skromen poskus, da bi videli, če je mogoče obnoviti zaupanje" med Izraelom in Palestinci.

Palestinci sicer želijo, da do dogovora o nekaterih točkah pride še pred srečanjem voditeljev, za katerega se dogovarjajo že več mesecev. Med drugim zahtevajo, da Izrael v znak dobre volje izpusti nekaj palestinskih zapornikov in odstrani nekatere nadzorne točke na Zahodnem bregu.