Ptičja gripa v Veliki Britaniji

Evropska komisija je sporočila, da so v Veliki Britaniji potrdili virus ptičje gripe na farmi s 160.000 purani. Sum se je pojavil potem, ko je poginilo okoli 2600 puranov.

Objavljeno
03. februar 2007 14.23
Bruselj - Evropska komisija je danes sporočila, da so v Veliki Britaniji potrdili virus ptičje gripe na farmi s 160.000 purani. Sum se je pojavil potem, ko je poginilo okoli 2600 puranov, danes pa je britanski laboratorij Weybridge že potrdil, da gre za pojav človeku nevarne vrste virusa ptičje gripe H5N1.

Britanske oblasti so po podatkih Evropske komisije že sprejele vse potrebne ukrepe, vključno z uvedbo trikilometrskega zaščitnega pasu okoli žarišča in desetkilometrskega pasu nadzora ter prepovedjo prostega gibanja za živali. Farma puranov se nahaja v Suffolku v vzhodni Angliji.

V torek bo o stanju glede ptičje gripe razpravljal pristojni stalni odbor za prehransko verigo in zdravstveno varstvo živali, so še sporočili v Bruslju.

Virus ptičje gripe se je konec januarja pojavil na Madžarskem, kar je pomenilo prvi primer bolezni v EU od avgustu lani. Izbruh v Veliki Britaniji je tako drugi primer ptičje gripe v EU letos.