Pussy Riot nominirane za nagrado Saharov

Dobitnika ugledne nagrade, ki prinaša tudi 50.000 evrov, bodo razglasili 26. oktobra, uradna podelitev pa bo 12. decembra.

Objavljeno
25. september 2012 23.24
RUSSIA-PUSSYRIOT/SENTENCE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bruselj, Moskva - Članice ruske punk zasedbe Pussy Riot, ki so v domovini za zapahi, in iranski filmski ustvarjalec Džafar Panahi, so med favoriti za letošnjo nagrado Saharov, ki jo za svobodo misli podeljuje Evropski parlament, so po poročanju Slovenske tiskovne agencije danes sporočili viri v Bruslju. Rusija pa je ostro kritizirala skupino evropskih poslancev, ki je Pussy Riot nominirala za to nagrado.

Dobitnika ugledne nagrade, ki prinaša tudi 50.000 evrov, bodo razglasili 26. oktobra, uradna podelitev pa bo 12. decembra v Strasbourgu, poroča STA.

Iranskega režiserja Panahija so za nagrado Saharov nominirali skupaj z uglednim iranskim odvetnikom za človekove pravice Nasrinom Sotudehom, ki je bil obsojen na enajst let zapora. Panahi je sicer še na svobodi, a mu grozi šestletna zaporna kazen in prepoved snemanja filmov.

Članice Pussy Riot, Nadeždo Tolokonikovo, Jekaterino Samucevič in Marijo Aljokino, so minuli mesec obsodili na dve leti zapora v delovnem taborišču, ker so februarja v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi izvedle punk molitev. V njej so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Vladimirja Putina, ki se je tedaj potegoval za tretji predsedniški mandat, zaradi podpore diktatorjem pa so kritizirale tudi Rusko pravoslavno cerkev, piše STA.

Na nominacijo članic Pussy Riot za nagrado se je danes že ostro odzvalo rusko notranje ministrstvo, ki je ocenilo, da gre pri tem za vpletanje v delo ruske vlade."»Pobudo skupine evropskih poslancev je mogoče razumeti zgolj kot grob poskus vmešavanja v delo neodvisne veje ruske vlade in postavljanje odločitve sodišča, ki je izreklo obsodbo, pod vprašaj,« so zapisali na ministrstvu.

Med favoriti za nagrado Saharov so še beloruski aktivisti Aleš Beljacki, pakistanski odvetnik, ki si prizadeva za pravice kristjanov, Joseph Francis in skupina treh zaprtih ruandskih disidentov.

Nagrado Saharov za prizadevanja za svobodo mišljenja in boj za človekove pravice Evropski parlament podeljuje od leta 1988 posameznikom ali združenjem, ki so pomembno prispevali k varovanju človekovih pravic v svoji državi ali po svetu.

Lani so jo podelili petim arabskim aktivistom za vlogo v vstajah v arabskem svetu. Med dobitniki pa sta bila v preteklosti tudi ikona boja proti apartheidu Nelson Mandela in nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Anan.