Tretjo članico Pussy Riot že izpustili

Sodišče je potrdilo kazni za Marijo Aljohino in Nadeždo Tolokonikovo, tretji članici zasedbe pa so kazen razveljavili.

Objavljeno
10. oktober 2012 08.45
Posodobljeno
10. oktober 2012 08.53
Poland Pussy Riot Appeal
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Moskovsko prizivno sodišče je danes potrdilo kazen dveh let prisilnega dela za članici ruske dekliške punkovske zasedbe Pussy Riot Marijo Aljohino in Nadeždo Tolokonikovo, tretji članici zasedbe Jekaterini Samucevič pa je kazen spremenilo v pogojno in odredilo, da jo izpustijo na prostost.

Kot je v obrazložitvi odločitve pojasnila sodnica Larisa Poljakova, so Samucevičevi kazen razveljavili, ker pri punkovski molitvi, zaradi katere so jo avgusta obsodili skupaj z Aljohino in Tolokonikovo, sploh ni sodelovala, saj so jo varnostniki že pred tem vrgli iz katedrale Kristusa Odrešenika. Dodala je še, da bi Samucevičevo lahko znova priprli, če bo prekršila pravila, ki jih določa zakon, ali zakrivila kakšen drug zločin.

»Veseli smo, da so Jekaterino Samucevič izpustili na prostost, toda ne vidimo, kako se njena vloga bistveno razlikuje od vloge drugih obtoženk,« je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti po odločitvi sodišča dejal odvetnik Tolokonikove Mark Fejgin. »Izgleda, da imamo opraviti z nekakšno politično igro,« je še dejal in napovedal, da se bo obramba pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Dvojico deklet, ki sta ostali za zapahi, bodo sicer najverjetneje prepeljali v delovno taborišče daleč stran od prestolnice, čeprav ni nujno, da se bosta s tem sprijaznili − Aljohina je namreč že napovedala, da ju tudi morebitna premestitev v Sibirijo ne bo utišala.

Članice Pusy Riot znova zatrdile, da so nedolžne

Članice punkovske zasedbe so na današnji obravnavi pred prizivnim sodiščem sicer znova poudarile, da so nedolžne, in pojasnile, da je bil namen njihove nenavadne oblike protesta proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, zaradi česar so jih avgusta spoznali za krive obtožb o huliganstvu in jih obsodili na dve leti prisilnega dela, opozoriti na Putina in ne žaliti verskih čustev. »V dejanjih Pussy Riot ni nič protiverskega, bila so politična,« je tako dejala ena od obtoženih Nadežda Tolokonikova. »Če sem koga užalila, sem se pripravljena opravičiti, pokesati pa se ne morem, saj bi s tem priznala, da so bila dejanja protiverska, kar pa ni res,« je dodala.

Pritožbeni postopek se je sicer začel že prvega oktobra, a so obravnavo tedaj prekinili, potem ko je Jekaterina Samucevič sodišču povedala, da se je razšla s svojim odvetnikom, zato je brez obrambe.

Najverjetnejše zmanjšanje kazni

Preden se je pritožbeni proces začel, je ruski premier Dmitrij Medvedjev pozval k zmanjšanju kazni in izpustitvi obsojene trojice, pa tudi ruska cerkev je nekoliko omilila svojo ostro retoriko. To je nekatere privržence Pussy Riot navdalo z upanjem, čeprav strokovnjaki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP menijo, da je veliko bolj kot dejanska oprostitev možno zmanjšanje kazni, še posebej zaradi nedavnih besed ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ta je namreč pred dnevi dejal, da je bila zaporna kazen za Pussy Riot pravilna odločitev. »Prav je bilo, da so jih aretirali in prav je bilo, da je sodišče sprejelo odločitev, ki jo je,« je povedal ruski predsednik in zbadljivo dodal, da so dekleta res nadarjena, toda le zato, da vsi ponavljajo nedostojno ime njihove skupine.

Ob njegove besede se je že obregnil odvetnik Tolokonikove Mark Fejgin, ki jih je označil za vmešavanje v delo sodišča.

Kot smo na Delu že poročali, je trojica deklet − 24-letna Marija Aljohina, 22-letna Nadežda Tolokonikova in 29-letno Jekaterina Samucevič − v zadnjih letih izvedla več provokativnih performansov, s katerimi so opozarjale na položaj žensk v Rusiji in protestirale proti represivni Putinovi politiki. Večjo pozornost tako domače kot svetovne javnosti so si pridobile z nastopom, ki so ga, oblečene v kratka krilca in ob zvokih električnih kitar, februarja izvedle v katedrali Kristusa Odrešenika. Med spornim nastopom so namreč zapele nekaj verzov pesmi, ki je obsodila odkrito podporo ruske pravoslavne cerkve Putinu v kampanji pred predsedniškimi volitvami.

Zaradi tega so jih marca aretirali, pozneje pa jim je sodišče pripor večkrat podaljšalo. Glasbenice so se ob začetku sojenja sicer izrekle za nedolžne, hkrati pa so izrazile obžalovanje, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.

Primer skupine Pussy Riot je sicer razdelil domačo javnost, zaradi njega pa se je na Rusijo vsul tudi plaz kritik mednarodne skupnosti. Podporo obtoženim aktivistkam je doslej izrazilo že več glasbenikov, med drugim Sting, Red Hot Chili Peppers in Madonna, včeraj pa tudi Paul McCartney.