Putin in Prodi tudi o energetskih vezeh med državama

Prioriteta dvostranskega sodelovanja med Rusijo in Italijo je področje visokih tehnologij, kamor spadajo letalski in vesoljski programi, vojaško-tehnični programi in telekomunikacije.

Objavljeno
23. januar 2007 23.21
Italijanski premier Romano Prodi in ruski predsednik Vladimir Putin
Soči - Ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je danes v črnomorskem letovišču Soči sestal z italijanskim premierom Romanom Prodijem, je na novinarski konferenci po srečanju pohvalil energetske vezi med državama ter napovedal, da bodo marca med Rusijo in Italijo potekale konzultacije, namenjene nadaljnji vzpodbudi že zdaj dobrih dvostranskih odnosov. Vladi obeh držav za takrat pripravljata vrsto dvostranskih sporazumov.

Prioriteta dvostranskega sodelovanja je področje visokih tehnologij, kamor spadajo letalski in vesoljski programi, vojaško-tehnični programi in telekomunikacije. Seveda pa obstaja velik potencial tudi na področju energetike, je povedal Putin.

Med Prodijevim tretjim obiskom v Rusiji v vlogi italijanskega premiera je bilo videti, da so odnosi med voditeljema prisrčni. Po podatkih Kremlja je trgovinska menjava med državama lani dosegla 23 milijard evrov, kar je 28 odstotkov več kot leto prej. Italija je ena ruskih najtesnejših evropskih partneric, odnosi med državama pa so resnično partnerski ter temeljijo na medsebojnem zaupanju, pa je dejal Putinov politični svetovalec Sergej Prikhodko.

Putin je ob srečanju izkoristil tudi priložnost, da opozori na mesto, ki si ga v svetu zasluži Rusija. Na mednarodnem odru sicer obstajajo sile, ki "ne želijo upoštevati ruskih zakonitih interesov, temveč želijo Rusijo postaviti v položaj, ki ga je zanjo izbral nekdo drug". Vendar si bo Rusija sama izbrala svoje mesto v svetu ter si prizadevala za uravnotežen in večpolni svetovni red, je dejal ruski predsednik.

Prodi je v Rusijo prispel iz Turčije, kjer je skupaj s turškim premierom Recepom Tayyipom Erdoganom odprl nov avtocestni predor, vreden skoraj 700 milijonov evrov, ki bo potovalni čas med Ankaro in Carigradom skrajšal skoraj za eno uro.