Putin ne bo sam določil svojega naslednika

Ruski predsednik Vladimir Putin je zagotovil, da bo prihodnjega predsednika države izbralo ljudstvo na demokratičnih volitvah in da ne bo sam določil svojega naslednika.

Objavljeno
01. februar 2007 17.40
Ruski predsednik Vladimir Putin je zagotovil, da bo prihodnjega predsednika države izbralo ljudstvo na demokratičnih volitvah
Moskva - Ruski predsednik Vladimir Putin je na težko pričakovani letni novinarski konferenci danes zagotovil, da bo prihodnjega predsednika države izbralo ljudstvo na demokratičnih volitvah in da ne bo sam določil svojega naslednika. Sicer pa je Putin danes tudi zagotovil, da bo Rusija na področju energije izpolnila svoje obveznosti do tujine.

"Dejal sem, da ne bo 'naslednika'. Bodo kandidati. Naloga oblasti pa je zagotoviti demokratični značaj volitev, tako da imajo lahko državljani možnost izbire," je dejal Putin. Glede prihodnjega predsednika, katerega volitve bodo predvidoma potekale 2. marca 2008, je Putin še dejal, "da si pridržuje pravico, da izrazi svoje preference. A to bom storil zgolj med predvolilno kampanjo."

Glede dobave ruske energije tujini pa je Putin zagotovil, da Moskva je in vedno bo "izpolnila vse svoje obveze" do strank v tujini, ob tem pa dodal, da niso "obvezani subvencionirati gospodarstev drugih držav".

Putin proti protiraketnemu ščitu, za premor v vprašanju Irana

Putin je na današnji letni novinarski konferenci spregovoril tudi o načrtovani gradnji delov ameriškega protiraketnega ščita v Evropi, čemur je izrazil nasprotovanje. Kljub pričakovanjem pa o Kosovu Putin ni spregovoril.

Putin je zavrnil trditve Washingtona, da je namestitev protiraketnih sistemov v Evropi - o čemer so se ZDA pogovarjale s Češko in Poljsko - namenjena zavračanju groženj Irana. Kremelj tem trditvam ne verjame, je dejal ruski predsednik in poudaril, da bo Rusija sprejela protiukrepe.

Ruski predsednik je tudi zavrnil namigovanja, da je načrt namestitve delov ameriškega protiraketnega ščita odgovor na naraščajoče ruske izdatke za obrambo. Kot je dejal, je bil ameriški korak načrtovan mnogo prej, preden so naraščajoči prihodki od nafte Rusiji omogočili povečanje izdatkov za obrambo. A ruski vojaški proračun je še vedno 25-krat manjši od ameriških obrambnih izdatkov, je poudaril Putin.

Putin je danes tudi pozdravil predlog Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) o "premoru" pri mednarodnem sporu glede iranskega jedrskega programa. "Menim, da moramo aktivno sodelovati v tej smeri," je dejal glede predloga generalnega direktorja IAEA Mohameda El Baradeja. Slednji je predlagal, naj Iran ustavi sporni jedrski program, medtem pa naj mednarodna skupnost zadrži izvajanje sankcij ZN.

Zahodne države so El Baradejev predlog sprejele z dvomom, ZDA pa so ga celo zavrnile. Putin je v nasprotju s tem danes poudaril, da ima Iran " pravico dostopa do moderne tehnologije, vključno jedrske. Potrebno je najti možnost, ki bi Iranu zagotavljala dostop, a hkrati ublažila zaskrbljenost mednarodne skupnost. Ta možnost obstaja, predlagal jo je El Baradej". Putin je sicer še ponovil, da namerava Rusija končati gradnjo jedrskega reaktorja v iranskem Bušerju, čeprav je Washington pozval k ustavitvi tega projekta.

Letna novinarska konferenca, že šesta, odkar je Putin na položaju, je trajala rekordne tri ure in 32 minut, sedem minut dlje kot lani. Ruskemu predsedniku je lahko vprašanje zastavilo 65 novinarjev, med njimi 16 tujih. Za konferenco je bilo sicer akreditiranih 1232 novinarjev.