Putin o tigrih, športu in lepih dekletih

Ruski premier Vladimir Putin je, kot kaže, že začel kampanjo pred predsedniškimi volitvami leta 2012, ki jo je usmeril predvsem v omehčanje svoje precej trde javne podobe

Objavljeno
03. februar 2011 21.41
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva - V Rusiji že ugotavljajo, da še nikoli ni bil tako odprt za pogovore o bolj osebnih temah, ki so doslej veljale za tabu. Med nedavnim obiskom v televizijskem stolpu Ostankino, ki je najvišja stavba v Rusiji, je tako prvič spregovoril celo o hčerah, supermodel Naomi Campbell pa je trivialne teme z njim obdelala v pogovoru za britansko izdajo moške revije GQ. Podobno lahkoten pogovor je Campbellova pred tem že posnela tudi z venezuelskim predsednikom Hugom Chavezom.

»Oba sta pred kamerami pozirala gola, oba uživata življenje pod žarometi in oba veljata za seks simbol,« so bili sarkastični pri Independentu, kjer so spomnili na premierovi fotografski seansi ribarjenja in jahanja na konju, na katerih je poziral brez majice.

Campbellova, ki s svojim ruskim oligarhom Vladislavom Doroninom zdaj živi v Moskvi, se je s Putinom pogovarjala ob robu vrhunskega zasedanja, namenjenega zaščiti ogroženih vrst tigra, ki je bilo decembra lani v Sankt Peterburgu. Veliko pozornost je namenila premierovemu bližnjemu srečanju s tigrom pred dvema letoma med ogledom naravnega parka v Sibiriji. Ruske televizije so predvajale posnetek, ki so ga številni označili za skrbno pripravljeno propagandno akcijo, Putin pa med njim reši druge udeležence pred pobeglim tigrom, ko vanj izstreli uspavalno ampulo. Po premierovih besedah je bila grožnja resnična: »Dobro sem se počutil, česar ne morem trditi o vseh. Novinarji so bili prestrašeni.« Pri Frankfurter Allgemeine Zeitungu so citirali besede ruskega filozofa Mihaila Riklina, po katerih se je »Putin postavil v bran velikim mačkam, ki jim grozi izumrtje, saj se z njimi identificira. Prepričan je, da si tudi njegova predatorska narava zasluži, da jo zaščitijo pred izumrtjem.«

Campbellova je Putinu laskala zaradi njegove telesne pripravljenosti in erotične privlačnosti, kar je prišlo do izraza ob njegovem 58. rojstnem dnevu, ko so mu študentke novinarske fakultete podarile koledar, na katerem so se predstavile v precej eksplicitnih pozah. »Všeč so mi. Zelo so lepe. V Rusiji je zelo modno kritizirati ljudi, ki so na oblasti. Dekleta na erotičnem koledarju so pogumna in jih tega ni bilo strah,« je pohvalil njihov pogum. S podobno naklonjenostjo je spregovoril o motoristu, s katerim je lani užival na Harley-Davidsonu: »Eden od njih je med vojno v nekdanji Jugoslaviji izgubil nogo. Oni so pogumni ljudje, ne jaz.« Razkril je, da večkrat obišče fitnes, vsak dan plava, že od 14. leta prakticira judo, o katerem je izdal tudi DVD, poleg tega je tudi velik ljubitelj borilnih veščin.

Da se v ruski politiki dogaja vse večja tabloidizacija, dokazuje tudi Putinov nedavni obisk na državnem Prvem kanalu, kjer je sodeloval pri snemanju popularnega šova Minuta slave, ki je nastal po licenci oddaje Amerika ima talent, kar sploh ni bil njegov prvi skok v zabavne vode. Še kot predsednik se je leta 2004 udeležil snemanja zabavne televizijske oddaje Klub smešnih in inventivnih, leta 2009 pa je sodeloval v oddaji glasbene televizijske postaje Bitka za spoštovanje, v kateri so se predstavili ruski hiphop izvajalci in ustvarjalci grafitov.