Putin podprl Srbijo

Ruski predsednik Vladimir Putin je srbskemu premieru Vojislavu Koštunici potrdil, da glede prihodnjega statusa Kosova podpira rešitev, ki izhaja iz spoštovanja načela nedotakljivosti in suverenosti držav.

Objavljeno
15. januar 2007 21.05
Beograd/Moskva - Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem telefonskem pogovoru s srbskim premierom Vojislavom Koštunico potrdil stališče Moskve, da glede prihodnjega statusa Kosova podpira sporazumno rešitev, so sporočili iz tiskovnega urada Kremlja. Koštunica pa je po pogovoru zatrdil, da mu je Putin dejal, da Varnostni svet ZN ne more podpreti predloga posebnega odposlanca Združenih narodov Marttija Ahtisaarija za Kosovo, ki ne bi bil sprejemljiv za Beograd.

Kot so poročali beograjski mediji, je Koštunice na novinarski konferenci še povedal, da ga je Putin v pogovoru v slednje "prepričal". Rusija ima sicer kot stalna članica VS ZN pravico do veta.
"Putin je poudaril, da mora rešitev za Kosovo temeljiti na jasnih in univerzalnih načelih, kar pomeni, da mora izhajati iz načela spoštovanja ozemeljske nedotakljivosti in suverenosti obstoječih držav", je povedal Koštunica. Dodal je še, da bi po mnenju ruskega predsednika vse drugo "vodilo v nepotrebne konfliktne situacije, zato ostaja kompromis edina prava rešitev".

Ahtisaari naj bi predlog rešitve za prihodnji status Kosova razgrnil po parlamentarnih volitvah v Srbiji 21. januarja. Kdaj, uradno še ni znano. Tuji mediji poročajo, da bo Ahtisaari 26. januarja o predlogu govoril s kontaktno skupino za Kosovo, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Italija.
Dan za tem naj bi končni predlog predstavila generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu v New Yorku. Srbom in kosovskim Albancem pa naj bi načrt predstavila v začetku februarja, marca pa naj bi o njem odločal Varnostni svet ZN.
Predstavnik Mednarodne krizne skupine za Kosovo Alexander Anderson je sicer napovedal, da bodo ZDA po pogovorih Ahtisaarija s kontaktno skupino 26. januarja predlagale še dva tedna dodatnih pogovorov. " Stališče ZDA in še nekaterih znotraj kontaktne skupine je, da se ne gre pred Varnostni svet ZN, dokler se ne doseže skupnega stališča z Rusijo," je minuli teden pojasnil za britansko televizijo BBC. Po pričakovanjih sicer rešitev naj ne bi bila povsem nedvoumna in bi lahko vsebovala prehodno obdobje.