Putin pripravlja novo vojaško strategijo

Ruski varnostni svet pripravlja novo vojaško doktrino pod taktirko ruskega predsednika Vladimirja Putina.Rusija zavzema za okrepitev svoje politične vloge v večpolnem svetu uravnoteženja z ZDA.

Objavljeno
05. marec 2007 18.18
Vladimir Putin - vladal bo s še bolj trdno roko
Moskva - Ruski varnostni svet pripravlja novo vojaško doktrino, s katero bo država odgovorila na spremembe geopolitične in vojaško-politične situacije v svetu ter na naraščajočo uporabo sile in vojske kot instrumentov za zaščito gospodarskih in političnih interesov posameznih držav.

V današnjem svetu narašča moč vodilnih držav

"Analiza mednarodnega položaja kaže, da vloga vojaške moči v politikah vodilnih držav sveta narašča," je ugotovil ruski varnostni svet. Vodilne svetovne sile tako intenzivno posodabljajo svoje oborožene sile, uvajajo nove tehnologije ter spreminjajo svojo vojaško navzočnost po svetu. Krepijo se tudi vojaška zavezništva, še posebej zveza NATO, je še ugotovil varnostni svet po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-tass. Zaradi vseh teh sprememb tudi Rusija potrebuje novo vojaško doktrino, ki bo nadomestila aktualno iz leta 2000, je razglasil danes.

Putin za uravnoteženje Rusije z ZDA

Pod taktirko ruskega predsednika Vladimirja Putina se Rusija zavzema za večpolni svet, ki bi uravnotežil politično in vojaško moč ZDA, sama pa bi v njem igrala pomembno vlogo. Putin je sicer minuli mesec v Muenchnu ZDA obtožil enostranskega delovanja in vsiljevanja svojih politik na vseh področjih.

Bodica v odnosih med obema velesilama je tudi ameriški načrt o namestitvi delov njihovega protiraketnega ščita na ozemlju Poljske in Češke, kar Rusija obravnava kot grožnjo svoji varnosti.