Putin z Asadom o vlogi Sirije na Bližnjem vzhodu

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Kremlju sprejel sirskega kolega Bašarja al Asada in ob tem pozdravil mirovna prizadevanja Sirije na Bližnjem vzhodu.

Objavljeno
19. december 2006 14.57
Rusi predsednik Putin se rokuje s svojim sirijskim kolegom Al Asadom
Moskva - Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Kremlju sprejel sirskega kolega Bašarja al Asada in ob tem pozdravil "pomembno vlogo" Sirije na Bližnjem vzhodu. Oba predsednika sta sicer izrazila zaskrbljenost nad naraščajočim nasiljem med Palestinci na območju Gaze, spregovorila pa sta tudi o še vedno trajajočem nasilju v Iraku.

"Sirija je vedno igrala, igra in bo igrala pomembno vlogo na Bližnjem vzhodu," je izjavil ruski predsednik, sicer tradicionalni zaveznik Damaska v regiji. Tudi sam sirski predsednik je izpostavil, da njegova država igra pomembno vlogo in da si bo z vso možno močjo prizadevala prispevati k stabilizaciji regije.

V luči zadnjega nasilja v Gazi je Putin dejal, da razmere v regiji na žalost ostajajo napete. "Vidimo, da je en konflikt sprožil drugega," je dejal ruski predsednik. Kot članica bližnjevzhodne četverice (ZDA, EU, ZN, Rusija) si bo Moskva še naprej intenzivno prizadevala za mir.

Al Asad je v ponedeljek začel dvodnevni delovni obisk v Moskvi, katerega namen je po njegovih navedbah krepiti sodelovanje na različnih področjih. To je njegov drugi obisk v Rusiji, odkar je na položaju, potem ko se je prvič v tej državi mudil januarja 2005. Rusija je sicer dragocen sogovornik Sirije, ki je na mednarodnem prizorišču vedno bolj osamljena. Zahod ji je med drugim očital vpletenost v proteste prosirske libanonske opozicije, ki se od začetka decembra vrstijo proti vladi v Bejrutu.

Do Asadovega obiska v Rusiji prihaja štiri dni po obisku libanonskega premiera Fuada Siniore, ki je zatrdil, da je dobil podporo ruskega predsednika za politiko trde roke do prosirske opozicije v Bejrutu.