Putin zahteva opravičilo Nizozemske

Začasno pridržanje ruskega diplomata je še dodatno načelo odnose z Nizozemsko, ki zahteva osvoboditev aktivistov Greenpeaca.

Objavljeno
08. oktober 2013 16.04
RUSSIA-GREENPEACE/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Haag - Odnosi med Nizozemsko in Rusijo so se v preteklih dneh zaostrili. Po sporu zaradi aretacije Greenpeacovih aktivistov, ki so pluli pod nizozemsko zastavo, je olja na ogenj prililo še začasno pridržanje ruskega diplomata na Nizozemskem. Ruski predsednik Vladimir Putin je zato danes od nizozemskih oblasti zahteval opravičilo.

»Gre za grobo kršitev dunajske konvencije. Še vedno čakamo na pojasnila in opravičilo, odgovorni pa morajo biti kaznovani,« je po poročanju Rie Novosti ob robu vrha Apec v Indoneziji povedal Putin.

Rusija: Diplomata pretepli, pridržali in izpustili brez pojasnila

Kaj točno se je prejšnji teden dogajalo v Haagu, pravzaprav ni znano. Ruski mediji so poročali, da je nizozemska policija vdrla v stanovanje ruskega diplomata, ga napadla in ga prijela. Po nekaj urah pridržanja pa naj bi ga brez pojasnila izpustili.

»Prejšnji teden so oboroženi in zamaskirani neznanci vdrli v stanovanje Dmitrija Borodina, ki na veleposlaništvu opravlja funkcijo ministra svetovalca, in ga grobo pretepli pred njegovimi otroki na podlagi popolna izmišljenih obtožb, da jih zlorablja,« je povedal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič.

Tiskovni predstavnik nizozemskega zunanjega ministrstva Thijs van Son je povedal, da so z incidentom seznanjeni, a da še vedno zbirajo informacije o dogodku.

Pritožbe Greenpeacovih aktivistov neuspešne

Incident je še nekoliko obtežil odnose med Rusijo in Nizozemsko, ki jih je načela že aretacija Greenpeacovih aktivistov konec septembra. Zasežena okoljevarstvena ladja Arctic Sunrise namreč pluje pod nizozemsko zastavo, zato so tamkajšnje oblasti prejšnji konec tedna sporočile, da so sprožile pravne postopke, s katerimi nameravajo osvoboditi aktiviste. »Nizozemska kot država, pod katere zastavo pluje Arctic Sunrise, je danes začela proces arbitraže na podlagi konvencije ZN o pomorskem mednarodnem pravu,« je v pismu parlamentu pojasnil nizozemski zunanji minister Frans Timmermans.

Rusko sodišče v Murmansku je sicer danes začelo z obravnavo pritožb 30 aktivistov na dvomesečni pripor. Doslej je zavrnilo pritožbo ruske aktivistke Jekaterine Zaspa, o priporu fotografa Denisa Sinjakova še odloča, pritožbo Andreja Alahverdova pa bo obravnavalo popoldne, še piše Ria Novosti.