Putin znova udaril po ameriški zunanji politiki

Ruski predsednik Putin se je na obisku v Jordaniji ponovno obregnil ob ameriško administracijo, ki naj bi rusko grožnjo izkoriščala za postavitev protiraketnega ščita.

Objavljeno
13. februar 2007 21.41
Ruski predsednik Putin na obisku v Jordaniji
Aman - Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je danes v Jordaniji zaključil svojo bližnjevzhodno turnejo, se je pred tem srečal še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Pred novinarji v Amanu pa je pred odhodom še enkrat udaril po ameriški zunanji politiki.

ZDA uporabljajo domnevno rusko "grožnjo" kot sredstvo, da bi iz kongresa iztisnili sredstva za svoji vojni v Afganistanu in Iraku ter za svoj protiraketni ščit v Evropi, je bil prepričan Putin. "Več kot deset let poslušamo, kaj o različnih temah mislijo naši partnerji. Zelo smo potrpežljivi in zelo strpni, vendar se nam zdi, da nas slabo razumejo," je dejal. Ameriške proračunske težave niso ruski problemi in niso povezani z Rusijo, je še poudaril.

Glede svojih sobotnih izjav v Münchenu pa je ruski predsednik dejal, da je šlo za "odprt in odkritosrčen" nagovor "našim ameriškim partnerjem", v katerem ni bilo nič neobičajnega. Vse, kar je dejal, je bilo resnica, je zatrdil Putin.

V Münchenu je Putin ostro napadel ZDA, češ da je načrtovani ameriški protiraketni obrambni sistem povsem odveč, vzroki, ki jih za njegovo vzpostavitev navajajo v Washingtonu, pa niso sprejemljivi. Oster je bil tudi do vloge ZDA na mednarodnem prizorišču, saj naj bi poskušale na vseh področjih uveljaviti svoje politične predstave, s čimer pa po njegovih besedah v primeru mednarodnih kriz pogosto onemogočajo njihovo reševanje.

Pred odhodom iz Jordanije se je Putin na letališču sestal še z Abasom, kateremu je zagotovil, da je palestinsko vprašanje vedno prva tema ruskih pogovorov v regiji. Obenem je Putin pozdravil dogovor med palestinskima gibanjema Hamas in Fatah o oblikovanju vlade narodne enotnosti ter izrazil upanje, da bo hitro oblikovana učinkovita palestinska vlada in ustvarjeno "ustrezno ozračje za umik blokade in za pričetek pogajanj z Izraelci". Palestinci upajo, da bo z oblikovanjem nove vlade mogoč umik mednarodne finančne blokade, ki hromi njihovo gospodarstvo.