Putinov glasbeni krst še dviguje prah

Bolnišnice ostale brez denarja, zbranega na gala koncertu, na katerem je nastopil tudi ruski premier.

Objavljeno
13. marec 2011 20.21
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Le redki v Rusiji so pozabili na gala dobrodelni koncert, ki je bil decembra lani v sanktpeterburški Ledeni palači, za kar je zaslužen predvsem ruski premier Vladimir Putin. Dobil je stoječe ovacije, ko je v fraku in metuljčku na pianu odigral pesem Kje se začenja domovina iz znanega sovjetskega vohunskega filma, ki jo je pred tem prepeval tudi z ruskimi spečimi agenti, izgnanimi iz ZDA, v angleščini pa je zapel še uspešnico Louisa Armstronga Blueberry Hill.

Gala koncert, na katerem je bilo opaziti zvezde svetovnega formata, kot so Monica Bellucci, Alain Delon in Mickey Rourke, so organizatorji oglaševali kot dobrodelen, njegov izkupiček pa naj bi namenili otrokom, obolelim za rakom in z oftalmološkimi boleznimi, vendar bolnišnice še niso prejele niti kupejke, je mati male bolnice Lize pred dnevi po twitterju obvestila ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva. »Mislim, da imam pravico vedeti, kako je bil porabljen zbrani denar,« je zapisala Olga Kuznecova in dodala, da so vstopnice stale kar 35 tisoč dolarjev.

Koncert je organizirala fondacija z imenom Federacija, v kateri zdaj trdijo, da je bil cilj dogodka zgolj dvigniti zavest in opozoriti na bolne ruske otroke, zanikali pa so trditve o prodaji pregrešno dragih vstopnic. »V resnici nimamo niti bančnega računa,« je sporočila tiskovna predstavnica Kristina Snikers. O nasprotnem se je mogoče prepričati na spletni strani Ria-Novosti, kjer si je mogoče ogledati posnetek, na katerem Vladimir Kiseljov, sovjetska rockovska zvezda in soprog predsednice Federacije Jelene Sever, finančno pomoč obljublja bolnišnicam in 500 malim bolnikom.

Tiskovni predstavnik ruskega premierja Dmitrij Peskov je sporočil, da je Putin seznanjen s situacijo in da so predstavniki Federacije »pomirili njegove bojazni«, saj potekajo dogovori o nakupu opreme za moskovske in sanktpeterburške bolnišnice. Potrdil je tudi, da sta Putin in Kiseljov stara znanca. Nekdanji član popularne sovjetske rockovske zasedbe Zemljani je pred županskimi volitvami leta 1996 zbiral denar za kampanjo župana Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, ki je bil prvi Putinov mentor. Med letoma 1999 in 2006 je zasedal visoko funkcijo v oddelku za predsedniško lastnino, ki je del kremeljske administracije, sodeč po podatkih poslovne baze Spark-Interfax pa je tudi delničar agencije Kremelj International, ki v kremeljski palači prireja koncerte.

»Poznam ga že dolgo in dogodke je vedno organiziral zelo profesionalno,« je o Kiseljovu povedal glasbeni producent Josif Prigožin. Sergej Skačkov, s katerim sta skupaj igrala v skupini Zemljani in mu je moral po dolgi sodni bitki prepustiti vse pravice, povezane z omenjeno skupino, ga je opisal: »Ljudje, kot je Kiseljov, delajo vse kaj drugega kot dobrodelnost.«