Qantas zaradi stavke prizemljil celotno floto

Zaradi stavke zaposlenih je avstralski letalski prevoznik prizemljil tako domače kot mednarodne polete.

Objavljeno
29. oktober 2011 13.02
Posodobljeno
29. oktober 2011 13.11
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Canberra − Na tleh je po odločitvi vodstva družbe ostalo 108 letal na 22 letališčih. Izvršni direktor družbe Alan Joyce je pojasnil, da bodo letala ostala na tleh, vse dokler z zaposlenimi ne bodo dosegli dogovora glede plač in pogojev dela v družbi, piše Slovenska tiskovna agencija. Po oceni vodstva bo družba sicer vsak dan izgubila okoli 20 milijonov dolarjev.

Spor med vodstvom in zaposlenimi je nastal zaradi nestrinjanja glede plač in pogojev dela v družbi. Sindikati so stopnjevali pritiske na Qantas, in sicer tako, da so zaposleni v družbi delali v omejenem obsegu in počasneje. Poleg tega so napovedali, da bi lahko s serijami stavk nadaljevali vse do sredine prihodnjega leta.

Letala, ki so še v zraku, po odločitvi vodstva nadaljujejo pot do svojih ciljev. Kot je pojasnil Joyce, zaposlenim s ponedeljkom ni treba več priti v službo, plačani pa tudi ne bodo. Odločitev o prizemljitvi celotne letalske flote je Joyce sicer sprejel zgodaj zjutraj, dobil pa je tudi privolitev upravnega odbora družbe.

Avstralska vlada je omenjeno odločitev sprejela z »veliko zaskrbljenostjo«. Kot je poudaril prometni minister Anthony Albanese bo zahtevala takojšnje ukrepanje pristojnih regulatorjev. Kot je pojasnil, so bili o omenjeni odločitvi vodstva Oantasa obveščeni šele sredi popoldneva. »Vlada bo podala takojšen poziv za zaustavitev vseh vrst stavke v tej največji avstralski letalski družbi,« je dodal.

Stavko je do sedaj občutilo že 70.000 potnikov, odpovedanih je bilo že prek 600 letov. V mesecih stavk osebja, ki skrbi za prtljago in drugih, ki delajo na letališčih, inženirjev ter pilotov je družba na tedenski ravni izgubila 15,6 milijona dolarjev.

Joyce je še opozoril, da bi lahko stavka zaposlenih počasi celo prepolovila družbo. »Če se bo to nadaljevalo več kot eno leto, bomo prisiljeni ukiniti več kot polovico naših storitev, to pomeni ukinitev polovice celotne družbe,« je izpostavil.

Qantas se o plačah in načrtovanem prestrukturiranju podjetja pogaja s tremi sindikati, dodaja STA. Družba namreč načrtuje širjenje v Azijo, sindikati pa se bojijo, da bodo Avstralce zamenjali s cenejšo delovno silo. Joyce je zatrdil, da delovna mesta, ki jih zdaj zasedajo avstralski državljani, ne bodo ogrožena.