Qantasovo letalo zasilno pristalo v Dubaju

Pred letom dni je Qantasov airbus A380 zaradi eksplozije enega od motorjev zasilno pristal v Singapurju.

Objavljeno
04. november 2011 08.08
Posodobljeno
04. november 2011 08.08
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Sydney - Natanko leto dni po zasilnem pristanku Qantasovega airbusa A380 na letališču v Singapurju, je zaradi težav z motorjem v Dubaju danes zasilno pristal še en Qantasov airbus A380. Pilot je moral štiri ure po vzletu iz Singapurja izključiti enega od štirih motorjev, na katerem so zaznali nepravilnosti pri količini olja.

Letalo z 258 potniki, med katerimi je bil tudi britanski igralec Stephen Fry, je bilo na poti v London in je s tremi motorji varno pristalo po dveh urah in pol v Dubaju. Do incidenta prihaja natanko leto dni po tem, ko je moral Qantasov airbus A380 zaradi eksplozije enega od motorjev zasilno pristati v Singapurju. »Gre povsem za naključje,« je po pisanju agencije AFP dejala tiskovna predstavnica avstralske letalske družbe Olivia With. 

Po lanskoletnem incidentu so na tleh ostali vsi airbusi A380. Avstralska letalska družba Qantas je takrat sporočila, da je na treh airbusovih motorjih odkrila »manjše nepravilnosti«, zato so letala do popravila ostala na tleh. Izdelovalec motorjev Rolls-Royce je zamenjal sporni del motorja, Qantasu pa izplačal več deset milijonov evrov odškodnine.