Račan operiran naslednji četrtek

Pred zahtevno četrtkovo operacijo tumorja v desni rami bodo nemški zdravniki opravili tudi biopsijo "agresivnega atipičnega tumorja". O morebitni vrnitvi v politiko se bo Račan odločil glede na uspešnost operacije.

Objavljeno
02. februar 2007 16.58
Račan: Kot premier nisem vedel, da je dobil Gotovina ponarejen potni list
Zagreb - Predsednika največje hrvaške opozicijske stranke, Socialdemokratske stranke (SDP), Ivico Račana, ki ima tumor v desni rami, bodo operirali zdravniki v mestni kliniki v Münchnu, so danes potrdili v SDP. Dodali so, da so operacijo v tujini predlagali hrvaški zdravniki, čeprav se je Račan želel zdraviti na Hrvaškem. V SDP so poudarili, da bo stroške zdravljenja plačala družina Račan.

Nemški zdravniki bodo pred zelo zahtevno operacijo opravili tudi biopsijo "agresivnega atipičnega tumorja". Hrvaški mediji navajajo, da "atipičen tumor" pomeni, da ni mogoče natančno povedati, za katero vrsto raka gre - kosti, hrustanca, mehkega tkiva ali krvnih žil. Poleg tega še ni jasno, ali gre za tumor, ki je lokaliziran in se je razvil v rami, ali gre morda za metastaze pljučnega ali katerega drugega raka. Operacije raka lokalnega obsega uspešno opravljajo tudi na Hrvaškem.

V SDP-ju brez pretresov

Račan je v sredo sporočil, da so zdravniki v Münchnu potrdili tumor v desni rami. Kot je ob tem dodal, se umika iz politike in javnega življenja, dokler ne bodo znano, ali bo operacija uspešna.

"Gleda na operacijo se bom odločil, ali se bom vrnil ali pa bom dokončno zapustil politiko," je še dejal 63-letni Račan, ki je izrazil optimizem glede zdravljenja in okrevanja.

Vodstvo v SDP je prevzela Račanova namestnica Željka Antunović, ki je povedala, da SDP normalno deluje in da v stranki ni nobenega izrednega stanja.