Račan še ostaja v bolnišnici

Čeprav je bilo zdravljenje predsednika največje hrvaške opozicijske SDP Ivice Račana zaenkrat uspešno, so se zdravniki odločili, da bodo zdravljenje v bolnišnici nadaljevali vsaj še teden dni.

Objavljeno
02. april 2007 16.16
Ivica Račan
Zagreb - Zdravljenje predsednika največje hrvaške opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) in nekdanjega hrvaškega premiera Ivice Račana je bilo zaenkrat uspešno, zdravniki pa so se odločili, da bodo zdravljenje v bolnišnici nadaljevali vsaj še teden dni, so sporočili iz SDP, potem ko so hrvaški mediji ta konec tedna ugibali, da bo Račan mogoče že danes zapustil bolnišnico v Zagrebu.

Začeli z obsevanjem Račanove desne rame

Kot so pojasnili pri SDP, so zdravniki začeli obsevanje Račanove desne rame, odhod na hišno zdravljenje pa so prestavili zato, da bi se Račan izognil napornim vsakdanjim prevozom od stanovanja do bolnišnice.

Zdravniki v Münchnu so sredi februarja Račanu odstranili metastaze v desni rami, potem ko so mu zaradi primarnega tumorja na uretru odstranili levo ledvico, ureter in limfne vozličke.

Po vrnitvi v Zagreb so Račanu odkrili še metastaze na možganih, zaradi česar so mu konec marca v zagrebškem kliničnem centru opravili obsevanje z gama žarki, ki naj bi uničilo elemente tumorja. Dan kasneje je Račan prestal tudi operacijo hematoma na desnem ramenu.

Željka Antunović: SDP se pripravlja na zmago na parlamentarnih volitvah

Takoj po postavitvi diagnoze raka je Račan izjavil, da se umika iz politike in javnega življenja, dokler ne bo znano, ali bo zdravljenje uspešno. Vodenje SDP je prevzela Račanova namestnica Željka Antunović, ki je večkrat ponovila, da SDP normalno deluje in se pripravlja na zmago na letošnjih parlamentarnih volitvah.