Račan se po operaciji počuti dobro

Zdravniki v Münchnu so hrvaškemu politiku Ivici Račanu zaradi tumorja odstranili levo ledvico, ureter in limfne vozličke. Operacija je potekala brez komplikacij, Račan pa se po njej dobro počuti.

Objavljeno
12. februar 2007 18.12
Račan: Kot premier nisem vedel, da je dobil Gotovina ponarejen potni list
Zagreb - Zdravniki v Münchnu so predsedniku največje hrvaške opozicijske stranke Socialdemokratske stranke (SDP) Ivici Račanu zaradi tumorja odstranili levo ledvico, ureter in limfne vozličke, so sporočili iz SDP-a. Kot je v sporočilu za javnost poudarila tiskovna predstavnica stranke "na današnji operaciji ni bilo komplikacij, Račan se je zbudil iz splošne anestezije in se počuti dobro".

Račana je operiral vodja urološkega oddelka mestne bolnice v Münchnu in glavni kirurg Albrecht Schilling. O nadaljevanju zdravljenja bodo po zdravniških konzultacijah in po pridobitvi končnih izvidov sicer zdravniki odločili v naslednjih nekaj dneh. Hrvaški mediji medtem že napovedujejo, da bo operacija metastaz v desni rami sledila že v nekaj dneh.

Račana so zaradi suma tumorja v desni rami v bolnico v Münchnu prepeljali prejšnji ponedeljek. Po nujnih preiskavah so zdravniki ugotovili, da gre za metastaze, medtem ko naj bi bil primarni tumor na levi ledvici. Takoj po diagnozi raka je Račan izjavil, da se umika iz politike in javnega življenja, dokler ne bo znano, ali bo operacija uspešna. Vodenje SDP je prevzela Račanova namestnica Željka Antunović, ki je večkrat ponovila, da SDP normalno deluje in se pripravlja na zmago na letošnjih parlamentarnih volitvah.

Iz stranke pa so prejšnji teden državljane opozorili, naj ne zaupajo osebam, ki trdijo, da zbirajo denar za Račanovo zdravljenje, kar se je doslej že dogajalo v Zagrebu in na Reki. V SDP namreč poudarjajo, da bo stroške zdravljenja plačala družina Račan. Medtem je Račan prejšnji petek dobil svojega prvega vnuka.