Račan se počuti dobro

Predsednik hrvaških socialdemokratov in nekdanji hrvaški premier Ivica Račan so je po odkritju metastaz na možganih srečno zbudil po današnji operaciji hematoma na desnem ramenu.

Objavljeno
25. marec 2007 22.11
Račan: Kot premier nisem vedel, da je dobil Gotovina ponarejen potni list
Zagreb - Potem ko so predsednika hrvaških socialdemokratov (SDP) in nekdanjega hrvaškega premiera Ivico Račana v soboto zaradi komplikacij pri nadaljevanju zdravljenja raka prepeljali v klinični center v Zagrebu, so iz SDP v soboto zvečer sporočili, da ima Račan rakaste metastaze na možganih. Zaradi tega so mu v zagrebškem kliničnem centru opravili obsevanje z gama žarki, ki naj bi elemente tumorja uničilo.

Hrvaški dnevnik Jutarnji list je v nedeljski izdaji glede tega zapisal, da naj bi po besedah zdravnikov Račana zdravili z žarčenjem, še ena operacija nekdanjega hrvaškega premiera pa v tem primeru ne pride v poštev.

Račana so sicer danes vendarle operirali, a ne zaradi metastaz na možganih, pač pa zaradi hematoma na desnem ramenu. Račan se je po operaciji že zbudil iz anestezije in se počuti dobro, so sporočili iz SDP. V bolnišnici bo predvidoma ostal še teden dni, kasneje pa bo z zdravljenjem nadaljeval doma. Sicer pa Hina poroča še, da sta tako obsevanje metastaz na možganih kot tudi današnja operacija pričakovana pojava pri zdravljenju tumorja.

Raka so pri Račanu odkrili konec januarja. Februarja so mu v Münchnnu zaradi tumorja odstranili levo ledvico, ureter in limfne vozličke. Voditelja SDP so sprva v bolnišnico prepeljali zaradi suma tumorja v desni rami, po nujnih preiskavah pa so zdravniki v Nemčiji ugotovili, da gre v rami za metastaze, medtem ko naj bi bil primarni tumor na uretru.

Takoj po diagnozi raka je Račan izjavil, da se umika iz politike in javnega življenja, dokler ne bo znano, ali je operacija uspešna. Vodenje SDP je prevzela Račanova namestnica Željka Antunović , ki je večkrat ponovila, da SDP normalno deluje in se pripravlja na zmago na letošnjih parlamentarnih volitvah.