Račan se začasno umika

Nemški zdravniki so potrdili tumor v desni rami in dokler ne bo znano, ali je bila operacija uspešna, se Račan umika iz politike in javnega življenja. Na vrhu stranke ga bo nadomeščala Željka Antunovič.

Objavljeno
31. januar 2007 17.06
Račan: Kot premier nisem vedel, da je dobil Gotovina ponarejen potni list
Zagreb - Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke, Socialdemokratske stranke (SDP), Ivica Račan, je danes sporočil, da so mu zdravniki v Münchnu potrdili tumor v desni rami. Kot je ob tem dodal, se umika iz politike in javnega življenja, dokler ne bodo znano, ali je bila operacija, ki bo morda že prihodnji teden, uspešna. Račan je izjavil, da je na preiskave v Muenchen odšel v torek potem, ko so minulo soboto zdravniki na Hrvaškem posumili, da gre za raka.

Kot je pojasnil Račan, ima že dva meseca bolečnine v rami, zdravniki pa so sprva domnevali, da naj bi šlo za "zmrznjeno ramo", ko je gibljivost zelo omejena. Pred slabim mesecem pa so se pojavile tudi govorice, da bo Račan moral na operacijo zaradi poškodbe, ki jo je dobil na tenisu, ki ga Račan sicer redno igra.

Želi operacijo na Hrvaškem

Kot so sinoči potrdili zdravniki v Nemčiji, gre za resnejšo obliko tumorja in da je operacija neizogibna ter da bo precej zahtevna. Račan je povedal, da se bo prizadeval, da bi ga operirali na Hrvaškem, kljub zahtevnosti posega.

"Gleda na operacijo se bom odločil, ali se bom vrnil ali dokončno zapustil politiko," je še dejal 63-letni Račan, ki je še izrazil optimizem glede zdravljenja in okrevanja.

Račan je tudi napovedal, da ga bo na vrhu stranke nadomeščala njegova namestnica Željka Antunovič. O svojih zdravstvenih težavah pa bo danes posebej obvestil še predsednika države Stipeta Mesiča.