Račanovo zdravstveno stanje se je poslabšalo

Zdravstveno stanje predsednika največje hrvaške opozicijske SDP Ivice Račana se je danes poslabšalo. Preiskave so pokazale, da ima Račan nove metastaze na možganih.

Objavljeno
04. april 2007 21.23
Ivica Račan
Zagreb - Zdravstveno stanje predsednika največje hrvaške opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) Ivice Račana se je danes poslabšalo, so sporočili iz SDP. Dodali so, da so preiskave pokazale, da ima Račan nove metastaze na možganih ter da poteka intenzivno zdravljenje. Konec marca, po Račanovi vrnitvi z operacije raka v Münchenu, so mu v zagrebškem kliničnem centru odkrili metastaze na možganih, zaradi česar so mu opravili obsevanje z gama žarki, ki naj bi uničilo elemente tumorja.

Dan kasneje je Račan prestal tudi operacijo hematoma na desni rami. Zdravniki v Münchnu so sredi februarja Račanu odstranili metastaze v desni rami, potem ko so mu zaradi primarnega tumorja na uretru odstranili levo ledvico, ureter in limfne vozličke.

V ponedeljek so iz SDP sporočili, da je bilo Račanovo zdravljenje zaenkrat uspešno ter da so zdravniki odločili, da bodo zdravljenje v bolnišnici nadaljevali vsaj še teden dni. Konec prejšnjega tedna so hrvaški mediji namreč ugibali, da bo Račan mogoče v začetku tega tedna zapustil bolnišnico v Zagrebu.

Kot so pojasnili pri SDP, so zdravniki začeli obsevanje Račanove desne rame, odhod na hišno zdravljenje pa so prestavili zato, da bi se Račan izognil napornim vsakdanjim prevozom od stanovanja do bolnišnice.

Takoj po postavitvi diagnoze raka je Račan izjavil, da se umika iz politike in javnega življenja, dokler ne bo znano, ali bo zdravljenje uspešno. Vodenje SDP je prevzela Račanova namestnica Željka Antunović.

Zagrebški tednik Globus v svoji današnji izdaji piše, da si je Račan želel, da SDP do parlamentarnih volitev vodita Antunovićeva in nekdanji nestrankarski gospodarski minister v Račanovi vladi, Ljubo Jurčić, ki je napovedal tudi premierske ambicije, če bo SDP zmagala na novembrskih volitvah. Globus dodaja, da s takšno Račanovo izbiro ni zadovoljen del SDP okoli zagrebškega župana Milana Bandića.