Radin: Vprašanje fojb je treba depolitizirati

Poslanec italijanske narodnostne skupnosti v hrvaškem saboru in predsednik Italijanske unije Furio Radin je menil, da bi morala politika vprašanje povojnih zločinov in fojb prepustiti zgodovinarjem.

Objavljeno
30. januar 2007 18.29
Zagreb - Poslanec italijanske narodnostne skupnosti v hrvaškem saboru in predsednik Italijanske unije Furio Radin je menil, da bi morala politika vprašanje povojnih zločinov in fojb prepustiti zgodovinarjem. "Italijani, ki so ostali na Hrvaškem po drugi svetovni vojni, se zelo dobro spominjajo fašističnih zločinov, vendar ti zločini ne morejo opravičiti fojb. Gre za dve tragediji," je dejal Radin.

Mesić: Fojbe označil kot reakcijo na fašistične zločine

Radin je pred tem na današnji tiskovni konferenci v Puli komentiral izjave hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki je v pogovoru za italijansko televizijo RAI 3 pred dnevi fojbe označil kot "reakcijo na fašistične zločine". "Predsednik Mesić mora govoriti bolj uravnoteženo o temah iz zgodovine, ki so zelo občutljive," je menil Radin v Puli.

Radin je govoril na novinarski konferenci, ki jo je pripravila italijanska skupnost zaradi "etničnega vandalizma", kakor je zadnje napade na lastnino in simbole italijanske skupnosti na Hrvaškem označil predsednik izvršnega odbora Italijanske unije Maurizio Tremul.

Žaljivi napisi proti Italijanom

Tremul je po novinarski konferenci povedal, da so neznanci v prejšnjih mesecih v Splitu, Poreču in v Puli zažgali ali na druge načine poškodovali zastave italijanske skupnosti, v Zadru so razbili ploščo na vhodu v prostore Italijanske unije, pred dvema tednoma pa so neznanci v Šišanu pri Puli poskusili vdreti v prostore italijanske skupnosti, za seboj pa so pustili žaljive napise proti Italijanom.

"Hrvaška policija je začela preiskave v vseh primerih, zaenkrat pa ni aretirala še nobenega storilca," je dejal Tremul. Dodal je, da je italijanska skupnost zaskrbljena, da bo nekaznovanje storilcev opogumilo nove vandalizme proti italijanski skupnosti na Hrvaškem in tudi proti drugim narodnostnim skupnostim in manjšinam na Hrvaškem. Poudaril je še, da v Sloveniji takšnih oblik vandalizma proti italijanski skupnosti ni že vrsto let.