Radioaktivna voda iz Fukušime morda pronica v podtalnico

Upravitelj nuklearke je tokrat prvič priznal, da voda iz rezervoarja morda onesnažuje tudi podtalnico pod elektrarno.

Objavljeno
05. september 2013 16.27
Japan Nuclear Q and A
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Tokio − Upravitelj poškodovane jedrske elektrarne v Fukušimi, družba Tepco, je danes sporočil, da visoko radioaktivna voda iz rezervoarja v elektrarni morda odtekala v podtalnico, od tam pa v Tihi ocean, piše Slovenska tiskovna agencija.

Tepco je tokrat prvič priznal, da voda iz rezervoarja, ki se nahaja za reaktorjem, morda onesnažuje tudi podtalnico pod elektrarno. Družba je pred tem priznala le, da je radioaktivna voda v podtalnico in morje odtekala iz reaktorjev.

Iz enega od rezervoarjev je pretekli mesec odteklo 300 ton radioaktivne vode. Tepco je danes sporočil, da so delavci izmerili 650 bekerelov na liter v vzorcih, ki so jih vzeli iz vrtine blizu poškodovanega rezervoarja.

»Možno je, da je onesnažena voda (iz rezervoarja), razredčena z deževnico in drugim, odtekla v zemljo in dosegla podtalnico,« je v sporočilu za javnost zapisal Tepco. Podtalnica z okoliških hribov pa teče pod elektrarno naravnost v morje, dodaja STA.

Japonska vlada je v torek sicer sprejela načrt, vreden 47 milijard jenov (360 milijonov evrov), s katerim naj bi zaustavili iztekanje radioaktivne vode. Načrt med drugim predvideva zamrznitev zemlje pod poškodovano nuklearko.