Ramzan Kadirov novi čečenski predsednik?

Ruski predsednik Putin se je za imenovanje Ramzana Kadirova odločil na podlagi njegovega prispevka k obnovi Čečenije.

Objavljeno
01. marec 2007 15.50
Moskva - Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v svoji predsedniški rezidenci Novo Ogarevo sprejel vršilca dolžnosti čečenskega predsednika Ramzana Kadirova in ga obvestil, da bo čečenskemu parlamentu še danes predlagal njegovo imenovanje za predsednika Čečenije. Kot je pojasnil Putin, se je tako odločil na podlagi Kadirovovega prispevka k obnovi Čečenije v zadnjih letih .

Kadirov je bil za vršilca dolžnosti čečenskega predsednika imenovan 15. februarja, po odstopu proruskega predsednika Aluja Alhanova, ki je prevzel mesto namestnika pravosodnega ministra. Do zamenjave je prišlo potem, ko so v Moskvi krožile govorice o naraščanju napetosti med Alhanovom in Kadirovom. Slednji je sicer že pred izvolitvijo Alhanova na mesto predsednika veljal za kandidata za predsednika Čečenije, vendar je moral počakati do 5. oktobra 2006, ko je dopolnil 30 let, kar je najnižja dovoljena starost za čečenskega predsednika.

Njegov oče Ahmed Kadirov je zmagal na predsedniških volitvah leta 2003, vendar je bil maja 2004 ubit v napadu v Groznem, za katerega je odgovornost prevzel vodja čečenskih upornikov Šamil Basajev. Po volitvah avgusta 2004 je Ahmeda Kadirova nasledil kandidat Kremlja Alhanov.

Imenovanje Ramzana Kadirova, ki ga številne mednarodne organizacije za človekove pravice obtožujejo domnevnih ugrabitev ter zapiranja civilistov in domnevnih čečenskih upornikov, z predsednika mora sicer potrditi še čečenski parlament, ki bo o tem glasoval v petek. Vendar skoraj ni dvoma, da bo imenovanje Kadirova potrjeno.