Ranjene ameriške vojake zapirali med ščurke

Sekretar ameriške kopenske vojske Francis Harvey je moral odstopiti s položaja zaradi škandala v zvezi z razmerami, v katerih se nahajajo ranjeni ameriški vojaki v bolnišničnem centru Walter Reed.

Objavljeno
03. marec 2007 09.40
Robert Gates
Washington - Sekretar ameriške kopenske vojske Francis Harvey je moral v petek odstopiti s položaja zaradi škandala v zvezi z razmerami, v katerih se nahajajo ranjeni ameriški vojaki v ambulantnem programu bolnišničnega centra Walter Reed pri Washingtonu. Harveyjev odstop je napovedal obrambni minister ZDA Robert Gates in to le dan zatem, ko je Harvey odpustil poveljnika centra Walter Reed, generala Georgea Weightmana.

Katastrofalno slabe razmere v nekaterih objektih ambulantne nege je pred tednom dni razkril časopis Washington Post, ki je poročal tudi o birokratskih zaprekah glede vračanja ranjenih vojakov na aktivno dolžnost ali v upokojitev. Razmere v ambulantnem centru, kamor pošljejo ranjence, ki so prestali začetno bolniško oskrbo, in njihove družine, so katastrofalno slabe. V poslopju je plesen, pušča voda, ščurkov je na pretek.

Sprva kazen vojakom, ki so opozorili na slabe razmere

Vodstvo ameriške kopenske vojske se je na razkritje škandala odzvalo birokratsko, in sicer s kaznovanjem vojakov, ki so na slabe razmere opozorili medije, potem ko se po opozarjanju pristojnih ni nič spremenilo. Sekretar Harvey je sicer uradno odstopil, vendar pa neuradno velja, da je bil v odstop prisiljen. Gates je bil nad njim razočaran tudi zaradi tega, ker je za naslednika odpuščenega generala Weightmana imenoval sedanjega sekretarja za zdravstvo kopenske vojske, generala Kevina Kileyja, ki je bil prej poveljnik bolnišnice Walter Reed in je bil prav tako tarča kritik, ker ni storil ničesar za izboljšanje razmer v ambulantni negi.

Odslej Eric Schoomaker

Harvey, Weightman in Kiley so se poslovili, Walter Reed pa bo sedaj vodil general Eric Schoomaker. Gates je v petek izražal razočaranje nad "nekaterimi" v vrhu kopenske vojske, ki so se preveč ukvarjali z lastno obrambo, namesto da bi se začeli ubadati z reševanjem problema. Gates je dejal, da nekateri položaja niso vzeli dovolj resno in da gre za problem vodstva, zdravniki in drugo zdravstveno osebje pa si še naprej zaslužijo vso pohvalo. Gates je že pretekli teden ukazal oblikovanje komisije, ki bo takoj pregledala razmere v drugem velikem bolnišničnem centru pri Washingtonu, to je mornariški bolnišnici Bethesta v Marylandu.

Bush bo ustanovil posebno komisijo

Škandal je neroden za administraciji predsednika Georgea Busha, ki vedno poudarja, da je usoda ranjenih vojakov prva prioriteta. Demokrati so ga zato že začeli izkoriščati za nabiranje političnih točk. Slabe razmere se sicer vlečejo še iz prejšnjih administracij, pri čemer tudi kongres ni storil veliko. Bush je konec preteklega tedna sporočil, da bo oblikoval posebno dvostrankarsko komisijo, ki bo raziskala razmere v vseh vojaških in veteranskih bolnišnicah po ZDA.

Francis Harvey je bil na položaju od novembra 2004, ko je zamenjal Thomasa Whitea. Slednjega je prejšnji obrambni minister Donald Rumsfeld odpustil že aprila 2003, ker mu je White večkrat javno ugovarjal. Namesto Harveyja bo kopensko vojsko vodil njegov podsekretar Pete Green, vsaj dokler Bush ne bo imenoval naslednika.