»Če zapustimo Afganistan, bo posledice trpela tudi Evropa«

Obrambni ministri zveze Nato so se na srečanju v Bratislavi pogovarjali o situaciji v Afganistanu. Generalni sekretar je poudaril pomembnost Natove prisotnosti na območju, saj talibi vse bolj krepijo svoj položaj.

Objavljeno
22. oktober 2009 18.00
Mo.Z.
Mo.Z.
Bratislava - Obrambni ministri Nata so se na rednem neformalnem srečanju v Bratislavi, ki se ga je udeležila tudi slovenska ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, pogovarjali tudi o situaciji v Afganistanu, saj tamkajšnje varnostne razmere postajajo vse bolj negotove, talibi pa vse bolj krepijo svoj položaj.

Ministri so se strinjali, da Afganistan predstavlja največji izziv za organizacijo, ki mora ostati vpletena, da Afganistan ne bi ponovno ponovno padel pod težo Al Kaide.

 

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je dejal, da marsikatera kritika leti na na visoke stroške osemletnega angažmaja v tamkajšnji vojni, da je ta cena previsoka, vendar pa sekretar pravi, da bi bila ta še višja, če ne bi bili vanjo vpleteni. "Če zapustimo Afganistan, bo država ponovno postala poligon za šolanje Al Kaide. Pritisk na jedrsko oboroženi Pakistan bi bil ogromen. Skozi celotno centralno Azijo bi se razširila nestabilnost in samo vprašanje časa bi bilo, kdaj bi tudi v Evropi začutili posledice vsega tega," je še dejal Rasmussen. Prav tako si želi okrepiti sodelovanje z Rusijo, sploh v operaciji v Afganistanu.

Moskva je sicer zavrnila poziv, da v Afganistan pošlje svoje vojaške okrepitve, saj je zaskrbljena zaradi širjenjenja islamskega ekstremizma v centralni Aziji. Prav tako pa je v uničujoči vojni v Afganistanu leta 1980 izgubila več kot 15 tisoč vojakov. Iz Afganistana se je Rusij atakrat umaknila, moč talibov n aobmočju pa se je s tem okrepila.

 

 

Gostitelj srečanja, slovaški premier Robert Fico je prav tako poudaril pomen Natove misije v Afganistanu. "Ne smemo dovoliti, da Afganistan še enkrat postane pristanišče za teroriste."