»Povsem brez prevar ne bo šlo«

Afganistanski predsednik Hamid Karzai pravi, da si v času, ko talibi vtrajno krepijo svoje moči, želi boljših in transparentnejših predsedniških volitev. Kot pa je dejal Kai Eide, prevar ne bo mogoče povsem odpraviti.

Objavljeno
23. oktober 2009 16.57
Mo.Z.
Mo.Z.
Kabul - Afganistanski predsednik Hamid Karzai pravi, da si v času, ko talibi vtrajno krepijo svoje moči, želi boljših in transparentnejših predsedniških volitev. Te se bodo v Afganistanu zgodile sedmega novembra.

Karzai je še dejal, da sprejema Abdullaha Abdullaha za svojega tekmeca in drugi krog predvsem zavoljo stabilnosti v državi. "Drugi krog sprejemam zaradi interesov naroda, da okrepimo stabilnost in vizijo o demokraciji v Afganistanu."

 

Kot je na srečanju obrambnih ministrov v Bratislavi dejal Kai Eide, posebni odposlanec Združenih narodov za Afganistan, ne pričakuje, da bodo prevare popolnoma onemogočene, saj so volitve že čez dva tedna. "V tako kratkem času tega ni možno povsem odpraviti. Poskusili jih bomo vsaj zmanjšati," še pravi.

 

Predstavniki afganistanske volilne komisije so tako notranje kot zunanje opazovalce že opozorili, da imajo zelo malo časa, da pripravijo korektne volitve in jih take tudi vzdržujejo.

 

Volitve bodo pozorno spremljale predvsem Združene države in zveza Nato, saj tepredstavljajo ključni element k ureditvi stabilnosti v regiji.