Rasmussen nepričakovano na obisku v Libiji

Generalni sekretar zveze Nato se bo sestal z vodjo libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafo Abdelom Džalilom.

Objavljeno
31. oktober 2011 14.33
Posodobljeno
31. oktober 2011 14.42
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Tripoli - Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je danes na nepričakovanem obisku v Libiji, poročajo tuje tiskovne agencije. Le nekaj ur pred uradnim zaključkom Natove misije v državi je Rasmussen dejal, da v prihodnosti ne vidi potrebe, da bi zveza še naprej v Libiji igrala pomembno vlogo in zatrdil, da Nato ne namerava posredovati v Siriji.

Rasmussen se bo v Tripoliju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sestal z vodjo libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafo Abdelom Džalilom, s katerim se bo pogovarjal o pričakovanjih glede prihodnosti Libije, načrtu za njen prehod k demokraciji in morebitne nadaljnje pomoči s strani Nata.

»Danes opolnoči se bo zaključila operacija Združeni zaščitnik. A obenem smo jasno povedali, da bo Nato na zahtevo novega političnega vodstva v Libiji pripravljen pomagati državi pri prehodu v demokracijo,« je pojasnil Rasmussen, ki pa po lastnih besedah ne misli, da bo Nato v Libiji igral pomembno vlogo, tudi potem ko bodo njegovi vojaki zapustili državo, saj bodo nadaljnjo strokovno pomoč državi po njegovem mnenju odtlej vodili Združeni narodi.

Libijo je Rasmussen obiskal tri dni zatem, ko je Nato potrdil odločitev o koncu misije Združeni zaščitnik, mandat katere se bo tako iztekel danes opolnoči, prav tako kot prepoved preletov in pomorska blokada Libije, ki ju je Nato uvedel ob začetku svojega posredovanja v Libiji 31. marca.

Za umik iz Libije se je Nato odločil ne glede na Džalilovo prošnjo, da bi Natovi vojaki v državi ostali do konca leta, saj naj bi bili v državi še vedno močni podporniki nedavno ubitega nekdanjega libijskega samodržca Moamerja Gadafija, poroča AFP.

A Nato v državah arabske pomladi očitno ne želi posredovati bolj, kot je nujno potrebno, saj je Rasmussen med drugim danes tudi zatrdil, da Nato nima nikakršnega namena uvajati območje prepovedi preletov ali kakorkoli drugače posredovati v Siriji, ki jo pretresajo nasilni spopadi sil predsednika Bašarja al Asada s protirežimskimi protestniki.

Razmere v Libiji so po Gadafijevi smrti veliko manj napete kot v Siriji. Le nekaj ur pred Rasmussenovim obiskom pa je libijski de facto premier in zunanji minister Mahmud Džibril razkril, da so oblasti na dveh različnih lokacijah v državi našle skladišča kemijskega orožja, o čemer je Libija že obvestila Organizacijo za prepoved kemijskega orožja s sedežem v Haagu.

V začetku novembra bo državo predvidoma obiskala mednarodna delegacija, ki bo orožje, ki naj bi ga v državo po besedah novih oblasti prepeljale Gadafijeve sile, na ustrezen način uničila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»To potrjuje, da je Libija zavezana ohranjanju mednarodne legitimnosti in da si prizadeva za razvoj v interesih libijskega ljudstva,« je poudaril Džibril in tako poskušal umiriti zaskrbljenost zahodnih držav, da bi v Libiji po koncu državljanske vojne prišlo do nenadzorovanega širjenja konvencionalnega in nekonvencionalnega orožja, še poroča dpa.