Rasmussen poziva k spremembam v Afganistanu

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je opozoril, da se bodo morale stvari za ZDA spremeniti, če želijo dobiti vojno v Afganistanu. Ker ni vojaške rešitve, poziva k bolj vsestranskemu pristopu.

Objavljeno
29. september 2009 11.09
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Washington - Za ZDA in njihove mednarodne zaveznice se bodo "stvari v Afganistanu morale spremeniti", da bi dobile vojno, ki se je znašla na mrtvi točki, je v ponedeljek dejal generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. Ob tem je poudatil, da bo treba večji poudarek nameniti urjenju afganistanske vojske.

Rasmussen ni pozval k napotitvi več vojakov v Afganistan, o čemer sicer trenutno razpravlja administracija Baracka Obame. Pač pa je dejal, da je potrebno veliko večji poudarek nameniti pripravi afganistanske vojske in civilnih sil za prevzem vloge pri zagotavljanju varnosti in izgradnji države.

Generalni sekretar zavezništva je tudi izrazil dvom, da bo ZDA in Natu uspelo talibanom in drugim skrajnežem preprečiti, da bi Afganistan znova postal zatočišče teroristov. "Kljub vsemu, kar smo storili, doseg našega cilja ni zagotovljen," je povedal v nagovoru Atlantskemu svetu, washingtonskem think tanku.

"Ne moremo preprosto nadaljevati natančno tega, kar počnemo sedaj. Stvari se bodo morale spremeniti," je poudaril Rasmussen, ki se bo danes v Washingtonu srečal z ameriškim predsednikom Obamo.

Kasneje je v pogovoru z novinarji pojasnil, da se sicer strinja z grobo oceno vojne v Afganistanu, ki jo je v svojem poročilu podal vrhovni poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, general Stanley McChrystal.

Generalova analiza po besedah Rasmussena priznava, da ni vojaške rešitve vojne ter poziva k "bolj vsestranskemu pristopu", ki terja zaščito prebivalstva.

Generalni sekretar pa ni bil pripravljen komentirati zahteve poveljnika McChrystala po napotitvi več deset tisoč dodatnih vojakov za okrepitev boja proti upornikom.

Kot je dodal, je prezgodaj za ocene o tem. Potrebno je predtem opraviti analize in razpravo znotraj zavezništva ter doseči dogovor glede pristopa, je še dejal Rasmussen.