Rast industrijske proizvodnje v Uniji

Rast v članicah z evrom je bila v povprečju za skoraj polovico nižja kot v drugih članicah Unije.

Objavljeno
12. september 2012 21.32
J. K., zunanja politika
J. K., zunanja politika
Luxembourg – Industrijska proizvodnja v območju evra se je julija na mesečni ravni povečala za 0,6 odstotka in tako presegla pričakovanja analitikov. V Sloveniji je sicer na mesečni ravni upadla za 2,3 odstotka, tako je država dosegla najslabši rezultat med vsemi članicami EU.

Podatki, ki jih je danes objavil evropski statistični urad Evrostat, uvrščajo Slovenijo na dno skupine petih držav, ki so julija doživele padec industrijske proizvodnje. Poleg Slovenije, kjer se je proizvodnja skrčila za 2,3 odstotka, sta se najslabše odrezali Nizozemska (-0,8 odstotka) in Malta (-0,5 odstotka). Na drugi strani so najvišjo rast dosegli v Litvi (4,4 odstotka), Veliki Britaniji (2,9 odstotka) in na Poljskem (2,3 odstotka). Za manjše presenečenje so poskrbeli podatki za celotno območje evra, ki je julija doseglo 0,6-odstotno rast industrijske proizvodnje, k čemur sta po razlagah ekonomistov prispevala zlasti povečanje proizvodnje v Nemčiji ter večji izvoz na ravni celotne Evropske unije.

Rast v članicah z evrom je bila v povprečju za skoraj polovico nižja kot v drugih članicah Unije, kjer je industrijska proizvodnja na mesečni ravni zrasla za 1,1 odstotka. Tako območje evra kot območje celotne Unije sta julija doživela upad industrijske proizvodnje na letni ravni, in sicer za 2,3 odstotka oziroma za poldrugi odstotek. Rast industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila julija na letni ravni pozitivna in je znašala 1,9 odstotka. Med državami, za katere so bili podatki dostopni, so se v primerjavi z julijem 2011 najslabše odrezale Estonija in Italija (-7,3 odstotka), Španija (-5,4 odstotka) in Grčija (-5,3 odstotka). Najvišjo rast so dosegle Slovaška (18,4 odstotka), Latvija (5,3 odstotka) in Irska (5,1 odstotka).

Višja inflacija

Evrostat bo konec tedna objavil tudi poročilo o rasti inflacije v EU. Po podatkih nacionalnih statičnih agencij se je letna raven inflacije v avgustu zvišala, kar prinaša slabe napovedi za evropsko rast, saj se bo poraba posledično najverjetneje zmanjšala. Pod vprašajem je tudi verjetnost znižanja ključnih obrestnih mer Evropske centralne banke.