Ravnatelji bodo odločali o feredžah

Nova navodila o šolskih uniformah v Veliki Britaniji dajejo ravnateljem pooblastila, da učencem prepovedo nošenje feredž ali drugih verskih oblačil.

Objavljeno
20. marec 2007 13.34
London - V Veliki Britaniji bodo lahko ravnatelji šol učencem odslej prepovedali nošenje feredž ali drugih verskih oblačil, če bodo ocenili, da ovirajo proces učenja ali ogrožajo varnost učencev. To določajo nova navodila o šolskih uniformah, ki naj bi jih danes objavila britanska vlada.

Tiskovni predstavnik ministrstva za izobraževanje je ob tem pojasnil, da navodila ne pomenijo uvedbe splošne prepovedi nošenja vseh oblik verskih simbolov ali oblačil v šolah, ampak je odločitev prepuščena vodstvu šol. Navodila bodo sicer veljala tako za javno šolstvo kot tudi verske šole.

Feredža moti učni proces

Vprašanje verskih oblačil je postalo v britanskih šolah v zadnjih letih izredno zapleteno, nekaj primerov pa je prišlo tudi na sodišča. Vlada je nova navodila pripravila, potem ko je vrhovno sodišče v zelo odmevnem sojenju minuli mesec pritrdilo šoli, ki je 12-letni muslimanki prepovedala nošenje feredže, tančice, ki pokriva ves obraz razen oči, in zavrnilo tožbo njenega očeta.

Šola je trdila, da feredža moti učni proces, saj ovira komunikacijo med učitelji in učenko, s tem ko onemogoča učiteljem, da bi ocenili, ali je učenka pozorna ali ne.

V navodilih vlada sicer šolam nalaga, da morajo pred odločitvijo o omenjenih vprašanjih opraviti posvete z lokalno skupnostjo, predvsem pa s starši. Poleg tega je šole pozvala k strpnosti glede verskih simbolov.