Razpustitev palestinske vlade

Palestinski predsednik Abas je zaprosil dosedanjega premiera Hanijo iz vrst Hamasa, da v prihodnjih petih tednih oblikuje vlado narodne enotnosti in pridobi potrditev palestinskega parlamenta. ZDA od nove vlade pričakujejo priznanje Izraela.

Objavljeno
15. februar 2007 21.30
Abas poziva k enotnosti vseh palestinskih sil
Gaza/Ankara - Palestinska vlada pod vodstvom gibanja Hamas je danes odstopila, predsednik Mahmud Abas pa je dosedanjega premiera Ismaila Hanijo iz vrst Hamasa formalno zaprosil, naj oblikuje vlado narodne enotnosti, ki jo bodo sestavljali tako pripadniki Hamasa kot pripadniki Abasovega gibanja Fatah.

"Danes smo pričeli s postopkom oblikovanja vlade narodne enotnosti. Brat Ismail Hanija mi je predložil odstop svoje vlade, jaz pa sem ga zadolžil za oblikovanje novega kabineta," je povedal Abas. Ob tem je izrazil upanje, da bo nova vlada za Palestince prinesla "novo obdobje, ko bodo ljudje živeli v miru in varnosti".

Dogovor med gibanjema sklenjen pozno popoldne

Abas in Hanija sta sicer zadnje spore med gibanjema gladila še pozno popoldne in gibanji sta na koncu vendarle dosegli dogovor. Hanija ima zdaj na voljo pet tednov, da oblikuje vlado in zanjo pridobi potrditev palestinskega parlamenta.

Do razpustitve palestinske vlade pod vodstvom Hamasa prihaja teden dni potem, ko sta se o koaliciji med gibanjema Hamas in Fatah dogovorila Abas in vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal . Vendar kaže, da se bo morala s podobnimi težavami kot dosedanja ukvarjati tudi koalicijska vlada. Ameriški diplomati so namreč Abasu sporočili, da bodo ZDA blokirale tudi to vlado, če ta ne bo izrecno priznala Izraela.

Na Tempeljski grič prihaja turška nadzorna ekipa

Izraelski premier Ehud Olmert, ki je v sredo prispel na obisk v Turčijo, najtesnejšo zaveznico Izraela med muslimanskimi državami, se je danes v Ankari srečal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. Kot je po pogovorih povedal Erdogan, je Olmert pristal na turške inšpekcije spornih gradbenih del, ki jih Izrael izvaja na Tempeljskem griču, v neposredni bližini mošeje al Aksa, enega od treh najbolj svetih muslimanskih mest.

Erdogan: Fotografije gradnje niso stoodstotno prepričljive

"Olmert mi je pokazal fotografije gradnje, ki pa me niso stoodstotno prepričale," je na skupni novinarski konferenci po srečanju z Olmertom pojasnil Erdogan. Kot je dodal, je zato predlagal, da bi Turčija v Jeruzalem poslala tehnično ekipo, ki bi preučila sporno gradbišče, na kar je izraelski premier pristal. Sicer pa so izraelske oblasti na področju izkopavanj namestile kamere in preko spleta neposredno prenašajo delo na gradbišču, s čimer želijo predvsem pomiriti nejevoljne muslimanske vernike.

Olmert je ob tem poudaril, da je njegova država glede tega vprašanja pripravljena sodelovati z vsemi. "Ničesar ne skrivamo. Ne bomo se niti dotaknili nobenega mesta, ki je sveto tako za kristjane kot muslimane," je še poudaril. Sporna dela so sicer že sprožila nasilne proteste Palestincev in ogorčenje muslimanov po vsem svetu, med drugim tudi Erdogana.

Nova palestinska vlada mora sprejeti zahteve mednarodne skupnosti

Glede nedavnega dogovora med palestinskima gibanjema Hamas in Fatah o oblikovanju vlade narodne enotnosti je Olmert dejal, da mora nova palestinska vlada "javno in nedvoumno" sprejeti zahteve bližnjevzhodne četverice (ZDA, Rusija, ZN in EU). Ta od palestinskega vodstva zahteva, da prizna judovsko državo, se odreče nasilju in spoštuje že sprejete dogovore z Izraelom.

Izraelski premier je spregovoril tudi o Siriji, glede katere je dejal, da si Izrael želi skleniti mir z njo. Obenem pa je Damask pozval, naj "preneha podpirati terorizem in se drži pravil, ki jih je postavila mednarodna skupnost".

Še pred srečanjem s turškim kolegom pa je Olmert danes spregovoril za turški liberalni dnevnik Milliyet, za katerega je med drugim dejal, da si želi obnove mirovnih pogovorov s Palestinci, če bodo ti pristali na že navedene pogoje mednarodne skupnosti. Kot je dejal, bi lahko njegovo srečanje s palestinskim voditeljem Mahmudom Abasom in ameriško državno sekretarko Condoleezzo Rice v ponedeljek v Jeruzalemu predstavljalo dober začetek.