Razžalitev korana umorila delavca

Na terminalu za izvoz naravnega plina v pristanišču Balhaf na jugu Jemna je zaradi domnevne razžalitve korana izbruhnilo hudo nasilje, v katerem je bil ubit jemenski delavec.

Objavljeno
25. marec 2007 21.01
S koranom ni šale
Sana - Na terminalu za izvoz naravnega plina v pristanišču Balhaf na jugu Jemna je danes zaradi domnevne razžalitve korana izbruhnilo hudo nasilje, v katerem je bil ubit jemenski delavec. Okoli 400 jemenskih delavcev je začelo uničevati bivališča francoskih strokovnjakov in opremo, ki je pripadala francoski družbi Total, ker naj bi nek francoski inženir razžalil koran.

Razžalitev korana lahko vodi v uničevanje lastnine podjetij

Delavci trdijo, da je omenjeni francoski inženir med prepirom z Jemencem vrgel koran na tla, ga brcal in raztrgal. Ko so izvedeli za incident, so začeli uničevati lastnino družbe Total; med drugim so zažgali devet avtomobilov in helikopter. Po navedbah nekega očividca so tudi razdejali pisarne francoskih uslužbencev.
Policijske sile so uspele razjarjene delavce obvladati in situacija je sedaj pod policijskim nadzorom, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal neimenovani policijski uradnik. Ta je prav tako dejal, da med tujimi delavci ni bilo žrtev, saj so jih uspeli pravočasno evakuirati, v spopadih pa naj bi bile po njegovih besedah ranjene tri osebe.

Francoski energetski gigant Total v Jemnu sodeluje pri projektu, ki bo Jemnu omogočil izvoz utekočinjenega zemeljskega plina. Projekt naj bi bil zaključen v letu 2008 in naj bi v 20 do 25 letih Jemnu prinesel do 20 milijard dolarjev.