Reaganovo knjižnico pred plameni rešile tudi lačne koze

Upravitelji predsedniškega muzeja so že pred časom preventivno najeli 805 koz, ki so v bližini knjižnice popasle potencialno vnetljivo rastlinje.

Objavljeno
31. oktober 2019 20.01
Posodobljeno
31. oktober 2019 20.02
Reševanje ene izmed koz z ranča v bližini Reaganove knjižnice na območju Simi Valleyja v Kaliforniji. FOTO: Frederic J. Brown/AFP
V. U.
V. U.
Iz Kalifornije že teden dni prihajajo vesti o divjanju požarov. Zaradi močnih vetrov, ki širijo ogenj, elektropodjetja izklapljajo elektriko, guverner Kalifornije Gavin Newsom je že pred dnevi za celotno območje države razglasil izredne razmere. Ogroženih je na tisoče objektov, o morebitnih smrtnih žrtvah na srečo doslej niso poročali.

Ogenj je ogrozil tudi muzej oziroma predsedniško knjižnico Ronalda Reagana v Simi Valleyju. Požar je izbruhnil včeraj in sprožil evakuacijo uslužbencev knjižnice – muzejsko gradivo so preselili v podzemlje in ga tako zavarovali pred ognjem – ter prebivalcev 7000 hiš v okolici.

image
Gasica v borbi s plameni ob cesti, ki vodi do Reaganove knjižnice. FOTO: Mark Ralston/AFP





 

Kozja preventiva


Mediji danes pišejo, da so knjižnico pomagale rešiti tudi koze. Kot piše Reuters, so namreč upravitelji knjižnice že maja zaradi preventive pred požari od lokalnega rejca najeli 805 koz, ki so vestno popasle potencialno vnetljivo grmičevje in druge rastline v okolici, na območju, velikem nekaj več kot pet hektarjev.

Območje, ki so ga tako očistile, je upočasnilo širjenje ognja, ki so mu nadeli ime Easy fire, in omogočilo gasilcem več časa za uspešno obrambo knjižnice.

image
FOTO: Mark Ralston/AFP


Koze so sedaj deležne nekaj medijske slave. Dovoljšnje, da je znanih več njihovih imen: Vincent van Goat, Selena Goatmez ali Goatzart. Kot dodajajo, so pomagale rešiti eksponate, med katerimi sta predsedniško letalo Air Force One in del berlinskega zidu. Teh niso mogli preseliti. Predstavnica knjižnice za stike z javnostjo Melissa Giller je izjavila, da so ji gasilci potrdili, da jim je območje čistine olajšalo bitko s plameni.

Lastnik koz Scott Morris sicer svoje živali oddaja tudi širše. Podjetje je ustanovil šele lani, pred tem je bil finančni svetovalec. Kot je povedal, bi moral čredo zaradi velikega povpraševanja kot odraza preventive proti požarom podvojiti, takšno zaščito s pomočjo koz pa lahko zaračuna kar 1000 dolarjev na aker površine (približno 0,4 hektarja).