Referendum o spornih ustavnih spremembah

V Egiptu danes poteka referendum o spornih ustavnih spremembah, ki naj bi po mnenju predsednika Mubaraka spodbudile demokracijo, opozicija pa trdi, da gre za omejevanje politične svobode.

Objavljeno
26. marec 2007 12.57
Kairo - V Egiptu danes poteka referendum o spornih ustavnih spremembah, za katere režim predsednika Hosnija Mubaraka pravi, da spodbujajo demokracijo, opozicija pa trdi, da gre za omejevanje politične svobode. Amandmaji k ustavi, ki jih je pred tednom dni odobril parlament, so pritegnili tudi kritike s strani ZDA, egiptovska opozicija pa je pozvala k bojkotu.

Okoli 36 milijonov volilnih upravičencev bo danes lahko svoje glasove oddalo na skoraj 10.000 voliščih, ki so se odprla ob 8. uri po srednjeevropskem času. Volilna udeležba bo predvidoma nizka zaradi bojkota združene opozicijske fronte in skrajšane vladne kampanje, saj je parlament amandmaje odobril šele pred tednom dni.

Umik referenc na socializem

Predlog ustavnih sprememb za večino od 34 členov predvideva umik referenc na socializem, spremembe pa tudi predvidevajo možnost aretacije terorističnih osumljencev brez sodnega naloga, njihovo predajo vojaškim sodiščem in zmanjšanje sodnega nadzora nad volilnim procesom. Eden od amandmajev tudi predvideva prepoved politične dejavnosti temelječe na veroizpovedi.

AI: Erozija človekovih pravic

Po besedah Mubaraka gre za ključne spremembe za prihodnost države in naj bi preprečile kupčkanje z religijo in nezakonite politične dejavnosti ter varovale narod pred terorističnimi grožnjami. Opozicija pa trdi, da gre za nazadovanje pri temeljnih svoboščinah, namen pa naj bi bil omejiti vse bolj priljubljeno opozicijo in zagotoviti neoviran prenos oblasti z Mubaraka na njegovega sina Gamala Mubaraka. Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International je spremembe označila za "največjo erozijo človekovih pravic v zadnjih 26 letih".

Pred obiskom v Egiptu ta konec tedna je ustavne spremembe kritizirala ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice. Mubarak pa je v govoru, ki ga je prenašala egiptovska televizija, zatrdil, da ne bo popustil nikakršnim zunanjim pritiskom. Kritiki egiptovskih ustavnih sprememb se bojijo, da bodo te pripeljale do krepitve izvršne veje oblasti in iz Egipta naredile policijsko državo.
Mubarak je decembra lani v parlamentarno proceduro vložil amandmaje za 34 členov ustave v okviru paketa političnih reform. To je prva večja spremembe ustave v Egiptu po letu 1971.