Referenduma za neodvisnost Quebeca ne bo

Na volitvah v kanadski pokrajini Quebec so s tesno večino zmagali federalisti in pokopali upanje separatistične stranke, ki je v primeru zmage obljubljala referendum o odcepitvi od Kanade.

Objavljeno
27. marec 2007 11.47
Jean Charest
Montreal - Na ponedeljkovih volitvah v 125-člansko narodno skupščino v Quebecu so glede na projekcije s tesno večino zmagali federalisti in tako pokopali upanja separatistov na nov referendum o odcepitvi pokrajine od Kanade. Glede na projekcije je federalistična Liberalna stranka dobila 45 sedežev, sledi ji konservativna Quebeška demokratična akcija (ADQ) s 42 sedeži ter separatistična Quebeška stranka z 38.

Ob začetku kampanje konec februarja so analitiki napovedovali zmago liberalnega premiera Jeana Charesta, s čimer bi plebiscit o neodvisnosti Quebeca preložil za pet let. Na koncu se je izšlo nekoliko drugače; separatistična Quebeška stranka, ki je napovedala referendum v primeru zmage na volitvah, je naredila velik korak naprej, nepričakovano visoko podporo pa je dobila tudi ADQ, ki se zavzema za večjo avtonomijo, ne pa tudi za neodvisnost Quebeca.

Ker je Charest izgubil večino, se bo moral verjetno soočiti s pritiski, naj odstopi z mesta vodje stranke. Če bodo liberalci vztrajali pri manjšinski liberalni vladi, so možne predčasne volitve in s tem tudi nov plebiscit o neodvisnosti Quebeca.

"Nekaj sedežev, nekaj tisoč glasov nas je ločilo od zmage. Milijoni še vedno o sanjajo o neodvisnem Quebecu," je po porazu dejal vodja Quebeške stranke Andre Boisclair. V Quebecu so doslej organizirali dva referenduma, leta 1980 in 1995, vendar je na obeh večina zavrnila neodvisnost pokrajine.

Charest je dejal, da so bile ponedeljkove volitve zgodovinske, s čimer je namignil, da bodo morali poslanci zgladiti delitve v Quebecu. V prejšnjem mandatu so imeli liberalci 72 sedežev v narodni skupščini, Quebeška stranka 45, ADQ pa pet sedežev.