Reforma 25 let starega zakona o splavu

Španska levosredinska vlada je kljub ostremu nasprotovanju opozicije in cerkve sprejela sklep o reformi zakona o splavu, ki na tem področju napoveduje korenite spremembe.

Objavljeno
05. oktober 2009 16.52
Jure Kosec
Jure Kosec
Madrid - Španska levosredinska vlada je sprejela sklep o reformi zakona o splavu, ki na tem področju napoveduje korenite spremembe. Poleg drugih novosti zakon predvideva predvsem liberalizacijo dosedanjih pravil, ki so splav dovoljevala le v primeru posilstva, genetskih napak pri zarodku in nevarnosti za zdravje nosečnice. Koalicija pod vodstvom premierja Joséja Luisa Zapatera je predlog reforme sprejela navkljub ostremu nasprotovanju opozicijskih strank ter predstavnikov Rimskokatoliške cerkve.

Reforma zakona, ki bo v prihodnjih dneh šla še v parlamentarno obravnavo, prinaša številne novosti. Med drugim bo splav brez privolitve skrbnikov omogočen vsem ženskam, starim najmanj 16 let. Poseg bo mogoče opraviti do vključno štirinajstega tedna nosečnosti. Po tem obdobju bo splav dovoljen le zaradi nevarnosti deformacije zarodka oziroma če bo ogroženo zdravje nosečnice. Dosedanji zakon, sprejet leta 1985 - deset let po smrti generala Franca -, namreč dovoljuje splav le v izrednih okoliščinah, denimo po posilstvu ali zaradi genetske nerazvitosti zarodka.

Največja opozicijska, ljudska stranka je koaliciji že napovedala, da bo reformo, če bo v to prisiljena, poskušala onemogočiti na ustavnem sodišču. Skupina katoliških društev Forum španskih družin pa je v Madridu za 17. oktober napovedala množične proteste v znamenje nasprotovanja napovedani reformi. Neodobravanju predlaganih sprememb se niso mogli izogniti niti v največji koalicijski stranki, to je pri socialistih, kjer je predlog zakona sploh nastal. V junija izvedeni javnomnenjski anketi se je namreč 64 odstotkov vprašanih državljanov izreklo proti tedaj še osnutku reforme spornega zakona, 56 odstotkov tistih, ki volijo največjo vladno stranko, pa je ravno tako nasprotovalo predlaganim spremembam.

Kljub temu njihov vodja, premier Zapatero ne dvomi o pravilnosti sprejetih odločitev. Po njegovih besedah se država »ne more vmešavati v svobodno in zasebno odločanje«, saj je zgolj od ženske odvisno, kako bo nosila posledice svoje nosečnosti. Zapatero, ki mu opozicija očita poslabšanje odnosov z Vatikanom, je v času svoje oblasti - premier je postal po odhodu predhodnika Joséja Marie Aznarja leta 2004 - izvedel številne občutljive socialne reforme, med drugim legalizacijo istospolnih porok, večje pravice za transseksualce ter skrajšanje postopkov pri razveljavljanju porok.