Rehn Slovenijo opominja, da mora pospešiti reforme

Enako opozorilo so dobile Francija, Italija, Španija in Belgija.

Objavljeno
29. avgust 2013 19.02
BELGIUM/
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Bruselj/Alpbach - Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn je danes Slovenijo opomnil, da mora v zameno za dodaten čas za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja pospešiti izvajanje strukturnih reform. Enako opozorilo so dobile Francija, Italija, Španija in Belgija, poroča STA.

V prihodnjem desetletju bo eden ključnih dejavnikov, ki bodo ovirali rast, staranje prebivalstva. Reforme so ključne ne le za premostitev trenutne krize, temveč tudi za učinkovito soočanje z dolgoročnimi demografskimi izzivi, je opozoril Rehn.

Zaradi splošnega napredka pri zniževanju primanjkljajev je komisija spomladi več državam dovolila, da upočasnijo fiskalno konsolidacijo. Tudi Slovenija je dobila dve leti več časa za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja.

»A ta dodaten čas je treba učinkovito izkoristiti za pospešitev izvajanja strukturnih reform. To med drugimi velja za Francijo, Italijo, Španijo, Belgijo in Slovenijo,« je poudaril evropski komisar v govoru na konferenci v avstrijskem Alpbachu.

Slovenijo bo sicer predvidoma v drugi polovici septembra obiskala misija Evropske komisije, da preveri, kako izpolnjuje majska bruseljska priporočila, so konec julija napovedali viri v Bruslju.

V priporočilih je komisija državo opozorila predvsem na nujnost sanacije bank in na odločno ukrepanje za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja.