Rehn: Vstop Bolgarije in Romunije v EU je konec delitev Evrope

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je na obisku v Romuniji vstop te države in Bolgarije v EU označil za dokončni padec berlinskega zidu.

Objavljeno
31. december 2006 19.40
Sibiu - Evropski komisar za širitev Olli Rehn je danes ob obisku romunskega mesta Sibiu, ki bo v letu 2007 skupaj z Luksemburgom evropska prestolnica kulture, dejal, da vstop Romunije in Bolgarije v EU "pomeni konec delitve Evrope in začetek novega obdobja".

"S tem je dokončno padel berlinski zid," je dejal komisar, ki je Sibiu obiskal skupaj z nemškim zunanjim ministrom Frankom-Walterjem Steinmeierjem, čigar država bo 1. januarja prevzela polletno predsedovanje EU.

Rehn in Steinmeier bosta nato skupaj odpotovala v Bukarešto, kjer se bosta zvečer udeležila slovesnosti ob vstopu Romunije v EU. V ponedeljek se bosta podobne slovesnosti udeležila še v Sofiji.
Tako kot v Romuniji kot v Bolgariji za drevi načrtujejo številne slovesnosti, s katerimi bodo zaznamovali vstop v EU.

V Romuniji bo osrednji dogodek danes zvečer, kljub drugačnim napovedim pa se ga bosta udeležila tako predsednik države Traian Basescu kot premier Calin Popescu Tariceanu. Državnika sta že nekaj časa v sporu, zato se predsednik sprva ni nameraval udeležiti slovesnosti, ki jo pripravlja vlada, a si je v zadnjem trenutku po poročanju tujih tiskovnih agencij premislil.