Rehn z dobrimi novicami za Srbijo

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je napovedal, da bo Srbija z EU parafirala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, sklenitev katerega prvi formalni korak k polnopravnemu članstvu v EU.

Objavljeno
06. november 2007 14.48
Ervopski komisar za širitev Oli Rehn
Bruselj - Evropski komisar za širitev Olli Rehn je danes v Bruslju napovedal, da bo Srbija z Evropsko unijo v sredo v Bruslju parafirala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, sklenitev katerega je nujni in prvi formalni korak k polnopravnemu članstvu v EU. "Imam dobre novice za eno od držav," je parafiranje napovedal Rehn na predstavitvi poročil o napredku Srbije in še šestih držav na poti v EU. Nujni pogoj za sklenitev sporazuma sicer ostaja popolno sodelovanje s haaškim sodiščem, je opozoril.

Rehn se je za parafiranje sporazuma s Srbijo odločil po posvetovanju z glavno tožilko Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carlo Del Ponte, ki je poročala o "izboljšanju sodelovanja tako pri iskanju obtožencev kot pri dostopu do arhivov in dokumentov". Parafiranje sporazuma ni "konec poti", je plod "intenzivnega sodelovanja, ni pa še popolno sodelovanje", je opozoril. Parafiranje sporazuma je sicer samo tehnični korak, s katerim obe strani potrdita, da sta seznanjeni z vsebino dokumenta.

Ključni korak Srbije na poti v Evropsko unijo pa ostaja sklenitev sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, ki ga država doslej še ni podpisala zaradi nezadostnega sodelovanja s haaškim sodiščem pri iskanju vojnih obtožencev. Nujni pogoj za sklenitev sporazuma pa ostaja "popolno sodelovanje s haaškim sodiščem, ki bi moralo privesti do prijetja in predaje vseh preostalih obtožencev Haagu", med njimi Ratka Mladića in
Radovana Karadžića, navaja komisija v poročilu o napredku, ki ga je objavila danes v Bruslju.